Tre män i basker - 16 april
Lennart Torgeby
En resumé dyker in här snart där Lennart diskuterar och berättar om 3 män som alla bar basker!
Lennart Torgeby
Vägen dit och framtiden - 2 april
Mia Rönnmar
Efter att vid förra onsdagsträffen haft besök av Jessica Abbot, professor och TV-personlighet från Fråga Lund och i höstas av Anne L´Huillier professor och Nobelpristagare i fysik fullföljde vi nu serien av prominenta kvinnor med Mia Rönnmar, professor i civilrätt och rektor vid Malmö universitet. Namnet Rönnmar klingar också välbekant för klubbens medlemmar och Mia Rönnmar är mycket riktigt brorsdotter till vår revisor Gunnel Rönnmar.
Mia Rönnmar, som tillträdde posten som rektor 1 augusti 2024, inledde sitt anförande med att berätta om den arbetsplats hon ska leda i sex år framåt. Malmö universitet, som har ca 2 200 anställda och ca 27 000 studenter årligen, består av fem fakulteter: Hälsa och samhälle, Kultur och samhälle, Lärande och samhälle, Teknik och samhälle samt Odontologiska fakulteten. Mia beskriver universitetet som ett öppet, ungt, nyskapande universitet präglat av mångfald, internationalisering och samhällsengagemang, något som också framgår av fakulteternas namn.
De största utbildningarna utgörs av akademiska professionsutbildningar till lärare, sjuksköterska, socionom och tandläkare och 85% av studenterna får också arbete efter fullföljd utbildning. Utöver undervisning bedrivs fler- och tvärvetenskaplig forskning, som ofta fokuserar samhällsutmaningar, i samverkan med det omgivande samhället.
Sin egen akademiska karriär inledde Mia, på sin mammas inrådan, med juridikstudier i Lund och kom tidigt att intressera sig för civilrätt med inriktning mot arbetsrätt. Hon rekryterades till forskningsprojekt av kvinnliga professorer som såg hennes talang och efter jurist och mastersexamina disputerade hon 2004 på en avhandling om den svenska arbetsmarknadsmodellen i internationell jämförelse. Hon har varit gästföreläsare både i Sverige och utomlands bl.a. vid Sydney Law School och genom forskning och undervisning utomlands, i London, Köln, Florens och Sydney, har Mia fått ett stort internationellt nätverk av vänner och kollegor.
Hennes forskningsintressen har utvidgats till att utöver arbetsrätt och rörlighet på EU-nivå också omfatta äldrerätt, vård och omsorgsarbete samt jämställdhet och likaberättigande.
Som dotter till lärare har undervisning och handledning alltid legat Mia varmt om hjärtat. Men hon har också engagerat sig i samhällsfrågor och varit ordförande för ILERA, International Labour and Employment Relations och sitter för närvarande i FN-organet ILO:s expertkommitté som granskar hur medlemsländerna följer konventionerna kring mänskliga rättigheter och arbetsrätt. Som akademisk ledare och chef har hon varit dekan för Juridiska fakulteteten vid Lunds universitet, med ett ledarskap präglat av nyfikenhet, öppenhet, samarbete, tydlighet och dialog och inte minst akademiska värden och integritet – något hon tar med sig i rollen som rektor för Malmö universitet..
Själv beskriver sig Mia som en familjekär skåning, gift sedan 25 år och med två unga vuxna barn. Vi som åhörare fick träffa en framgångsrik - och i våra ögon ännu ung - kvinna som hunnit med så mycket under sin karriär. Hon blev professor när hon var 38 år, dekan vid juridiska fakulteten vid 42 år och rektor för Malmö universitet vid 51 år.
Vi blev inspirerade och kände oss upplyfta av ditt engagemang och din entusiasm och framför allt av att du upplevt allt du gjort som så roligt, vilket gjorde stort intryck på oss. Tack för det Mia!
Anna-Lena Tvingstedt sekr.
Mia Rönnmar
Bild nedan:
Föredragshållare Mia Rönnmar och stolt faster och revisor Gunnel Rönnmar!
Jessica Abbotts Forskning & hennes forskningsintressen:
Mitt största intresse är evolutionsgenetik och könsskillnader. En sak intresserar mig extra mycket och det är när en gen har motsatt effekt på fitnessen hos hanar och honor. Samma gen kan exempelvis leda till olika förmåga till fortplantning och överlevnad. Den sortens gener är intressanta eftersom det kanske är där som svaret finns på frågan om hur en gen kan anta olika former i en population.
När selektionen är stark och egenskaper ärvs så förväntar man sig att olika varianter i uttryckssättet hos en gen reduceras kraftigt. Men så är det inte när vi undersöker populationer i naturen. Konflikter mellan könen kanske kan ge svaret eftersom fitnessen hos en allel är beroende av kontexten, dess sammanhang. På så vis förhindras en snabb utarmning av den genetiska variationen.
Jag har i ett antal år studerat könsskillnaders genetiska variation hos bananflugor (Drosophila melanogaster). Sedan jag startade mitt laboratorium i Lund har jag lagt till en annan modellorganism; den hermafroditiska plattmasken (Macrostomum lignano). Vi använder arten för att undersöka hur könskromosomer evolverar i en tvåkönad förfader, och ifall könskonflikter spelar en roll.
Kort om mig själv (Jessica Abbott):
Jag kommer från Kanada och jag inledde mina universitetsstudier vid universitetet i Guelph. Under mitt tredje år kom jag till Lund tack vare ett internationellt utbytesprogram. Jag gillade Lund och stannade i åtta år. Under den tiden slutförde jag min masterutbildning och doktorerade på polymorfism hos flicksländor. Det var även under den här perioden som jag träffade min man, gifte mig och vi fick vårt första barn.
År 2007 flyttade familjen till Kanada och jag gjorde min postdoc hos Adam Chippindale vid Queen’s University i Kinston. Vi stannade i Kanada lite drygt två år och vårt andra barn föddes där. I november 2009 flyttade vi tillbaka till Sverige och jag började forska vid Ted Morrows laboratorium i Uppsala. Där stannade jag i två år, andra året samarbetade jag med Klaus Reinhardt, verksam vid universitetet i Tübingen.
År 2012 återvände familjen till Lund och jag till Lunds universitet. 2015 fick jag ERC:s Starting Grant för min forskning om könskromosomer och könskonflikter. Året därpå, 2016, blev jag anställd som universitetslektor specialiserad på den genetiska evolutionen hos eukaryoter.
Information hämtad från :
https://portal.research.lu.se/sv/persons/jessica-abbott
Jessica Abbott - Universitetslektor och med i panelen i Fråga Lund.
Expertis relaterad till FN:s globala mål
2015 godkände FN:s medlemsstater 17 Globala mål för en hållbar utveckling, för att utrota fattigdomen, skydda planeten och garantera välstånd för alla.
Den här personens arbete relaterar till följande Globala mål:
Som alltid en härlig skara MKKL:are på plats på denna klubbafton!
Visste ni att vi alltid är över 60 personer som kommer och oftast är det fullt på varje stol. Vi njuter alltid av en god macka eller annat litet gott på tallriken samt gott i glasen innan vi hänger oss kvällens föreläsning.
Vi är bortskämda med fantastiska föreläsare!
Årsmöte & En obotlig backpacker - 5 mars
Lars Twetman föredrag efter Årsmötet & Bosse Landén
Om man nämner Friskis&Svettis är det många i Malmö som vet vem Lasse Twetman är.
Under sina 38 år som verksamhetschef på F&S har han onekligen gjort intryck. Idrott, allt
från tävlingsidrott till kravfri jympa, har varit en stor del av hans liv. Men hans liv fick en
rejäl vändning när han fick besked att han har cancer. Det innebar att han liv kunde delas upp
i tre delar; cancer – äventyrsresor – nutidshistoria. Vi fick höra hur hans behandlingar gjordes,
men också om resorna som ”obotlig backpacker”. Boken med samma namn skrev han
tillsammans med Ola Ström under 4 år och 4 månader. Själv skriver Lasse att ”de bästa
kickarna har jag som obotlig backpacker fått från mina resor. Travel is the healthiest
addiction”. En del minnen från sina resor visade Lasse också upp med ”souvernier” från olika
delar av världen.
Tack Lasse för att du delade med dig av ditt liv och tack Bosse för att du hjälpte Lasse att
hålla tråden.
Margaretha Håkansson
Lars Twetman
- En obotlig backpacker håller föredrag efter vårt Årsmöte.
Hur kan det komma sig att jag, som varit chef för Friskis&Svettis Malmö under 38 år, har dopat mig, rökt gräs, testat LSD, vräkt i mig godis varenda dag, druckit otaliga drinkar och blivit hög på magiska svampar?
Det rimmar nog illa med hur folk tänker sig att en chef för en friskvårdsförening beter sig.
Utanför designkretsar är namnet Annika Heijkenskjöld idag okänt, men under tre decennier i slutet av 1900-talet var hon en idéspruta och maktfaktor som satte fart på diskussioner om vardagens alla prylar. Hur påverkar de oss? Är de bra för oss, för miljön? Kan de bli bättre? Fembarnsmamman Annika Heijkenskjöld vände och vred på perspektiven och såg till att alla parter fick komma till tals.
1964 grundade hon Form/Design Center i Malmö och skapade där en unik mötesplats. Här har samtalen pågått sen dess mellan formgivare, intresserad allmänhet och beslutsfattare.
Under Annika Heijkenskjölds 25 år vid rodret visades fler än femhundra utställningar som sågs av nästan fem miljoner besökare. Men väldigt få av dem presenterades i katalogform. Bristen på dokumentation har bidragit till att denna sprakande era hittills inte fått den uppmärksamhet den förtjänar, hävdar journalisten och författaren Ingrid Sommar. Boken hon nu har skrivit – Designaktivisten – berättar inte bara om pionjären Heijkenskjöld utan också om den svenska designvärldens uppgång och skakiga resa mot 1900-talets slut.
Annika Heijkenskjöld
BOKFAKTA
ISBN
9789180504898
UTGIVEN
2024-06-12
RECENSIONSDAG
ANTAL SIDOR
328
FÖRFATTARE
Ingrid Sommar
ÖVERSÄTTARE
OMSLAG
Casper Heijkenskjöld
Onsdagen den 5 februari 2025 var en mörk dag i Sverige, speciellt med tanke på
skjutningarna dagen innan i Örebro, där 11 personer sköts ihjäl på en skola.
Vi fick en stunds avkoppling från de hemska nyheterna när vi fick lyssna på Bosse
Magnussons sköna pianospel med en härligt varierande repertoar.
Musiken varvades med HLR och vem kan bättre än en läkare berätta om vikten av att känna
till och kunna genomföra HLR – och därmed kanske rädda livet på någon som drabbats av
hjärtstopp. Anders Rehn, läkare och verksamhetschef på Intensivvården på SUS förklarade på
ett mycket pedagogiskt och ”enkelt” sätt hur man gör – och flera gånger upprepade Anders att
”just do it”. På ”hlr.nu” finns instruktioner om ”Hjärt.lungräddning vuxen” i fyra steg:
1. Kontrollera medvetande och andning
2. Larma 112
3. Starta HLR 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar (tempo: ”Stayin´alive”)
4. Finns hjärtstartare, starta och följ råden
Fortsätt HLR 30:2 tills personen vaknar eller ambulanspersonal tar över
Anders visade också den hjärtstartare som Skogshill satt upp strax utanför vår lokal. Han
betonade att en hjärtstartare ska vara så enkel att följa att ett barn ska kunna göra det. På
hlr.nu finns också ett Hjärtstartarregister som visar var det finns tillgängliga hjärtstartare i ens
närhet.
Flera av oss kände igen oss i tillvägagångssättet och flera blev också positivt inställda till att
kunna utföra HLR.
Tack Anders för att du gav oss så värdefull information och tack Bosse för att du gav oss
musiken.
Margaretha Håkansson
Anders Rehn
Konstnär, poet och storyteller - Anneli Magnusson
Vad vore Livet utan “Guldkant”…
Jag har alltid valt att Se det Vackra i Livet ~ att förtrollas av de små sakerna som gör skillnad Stor skillnad är hela skillnaden…
Dessa Ord går som en Gyllene tråd genom mitt Konstnärskap allt från Textil Bakelser ~Tårtor ~ Plädar ~ Kreationer ~ Installationer och exklusiva Smycken.
Jag har alltid haft en längtan att kunna måla men år 2010 kom ORDEN som blev till en Bestseller “Guldkorn från Universum” ~ 134 Dikter med Tema:Värderingar ~ Bemötande ~ Omtanke ~ Kärkek och nu lagom till Påsk kommer nästa Bok “Universum Svarar” 52 Frågor och Svar ~ en Bok som väcker Tankar och skapar Insikter.
Måleriet, akryl kom för några år sedan.
Min förhoppning är att förmedla en “Känsla” med God eftersmak…
Varmt Välkommen till den gamla Bykrogen i V. Ingelstad ~ en plats där Drömmar bor.
VÅRFESTEN - 14 maj
Att låta CC6 blåsa in sommaren har blivit en härlig tradition på MKKL!
VÅRUTFLYKTEN - 21 maj
Begränsade platser!
I år går det till Krapperups Slott, Mölle & Wallåkra Stenkärlsfabrik.
Ni hittar oss på
SKOGSHILL
MARIETORPS ALLÉ 28G
217 74 MALMÖ