KLUBBAFTNAR 2024

Här finner ni bilder och resumé över våra klubbaftnar 2024

Genji - tusen år med världens roman - 27 nov

Monica Braw

 Ännu en gång har vi haft nöjet av att få lyssna till Monica Braw och hennes stora kunskap om Japan. Temat var nu berättelsen om Genji, som skrevs för 1000 år sedan av hovdamen Murasaki Shikibu och betraktas som världslitteraturens första roman som också har utnämnts till ett Världskulturarv.

 

I boken ”Genji. Tusen år med världens första roman” introducerar Monica Braw verket, författaren, de historiska sammanhangen, seklers kritiska analyser av texten och dess ojämförliga inflytande på japansk diktkonst. Med bilder tog Monica med oss på en resa genom bokens innehåll, men också en resa i japansk kultur och historia.

 

Monica har en fantastisk förmåga att skapa ett intresse för Japan och japanskt liv och leverne. Hos flera av oss väcktes en nyfikenhet och lust att få uppleva mer av detta spännande land.


Stort tack Monica för en fin föreläsning.

Margaretha Håkansson

Monica Braws verklista:


Någonannanstans (noveller). Bonniers 1978
Innan jag dog (roman). Bonniers 1980
Överlevarna (roman). Bonniers 1982
Hjärtlandet (noveller). Bonniers 1984
Hemort: Tokyo (berättelser). Bonniers 1988
Främling. Roman om Carl Peter Thunberg i Japan 1775-76. Bonniers 2002


Uppvuxen i Malmö, tog studenten på Malmö Latin och blev fil dr i japansk historia vid Lunds universitet. Jag har rest genom stora delar av världen, bland annat kört bil två gånger genom Asien och en gång genom Australien. Jag har framför allt varit i Kina, Sydkorea och Sydöstasien men mitt specialområde framför andra är Japan där jag arbetat i tre omgångar i sammanlagt femton år. Jag har också nära anknytning till Finland genom min man, Juhani Lompolo som är författare och journalist. Tillsammans har vi ett bokförlag, Orienta, som ger ut böcker om Östasien på finska och svenska.

Återvände till Malmö för tre år sedan efter att ha bott i Köpenhamn i fyra år och innan dess i Tokyo. Jag har arbetat som utrikeskorrespondent (senast för Svenska Dagbladet 1983-93), utrikeskommentator (Finlands radio) och vetenskapsjournalist (Vetandets Värld) och skrivit många faktaböcker, inklusive böcker om Japan för mellan- och högstadiet. Jag har skrivit skönlitteratur, både novellsamlingar och romaner. Min senaste roman "Främling. En svensk i fjärran land" kommer ut på Bonniers 2002.

Theresa Benér - 13 nov


Kvällens föreläsare var Theresa Benér, som vi hälsade hjärtligt välkommen.

MKKL har sedan några år tillbaka haft som tradition att bjuda in just Theresa Benér

från bokhandeln Bokvalet på Fridhemstorget 22 till en av våra klubbaftnar i november

månad för att berätta om nya och andra intressanta böcker, som hon gärna vill rekommendera för oss medlemmar.


Även i år berättade Theresa om årets Nobelpristagare i litteratur, Han Kang. Vi fick även några exempel på  Han Kangs mest kända och lästa böcker.


Theresa Benér presenterar och berättar på ett mycket trevligt och inspirerande sätt om intressanta böcker, som kommit ut under hösten eller tidigare och som lämpar sig bra för egen läsning eller att ge bort  som present eller julklapp.


Vi i MKKL är mycket glada för att Theresa vill komma till oss och på sitt mycket stimulerande och trevliga sätt väcka vår nyfikenhet till läsande av bl.a. nyinkomna böcker.

Vid penna Margareta Palmquist

Årets Boklista!


  • Paul Auster, BAUMGARTNER
  • Salman Rushdie, KNIV1
  • Agneta Pleijel, EN VINTER I STOCKHOLM
  • Claire Keegan, GENOM BLÅ HAGAR
  • Sjon, CODEX 1962
  • Solvej Balle, OM UTRÄKNING AV OMFÅNG DEL 1-5,
  • Han Kang: DEN VITA BOKEN, VEGETARIANEN, LEVANDE DÖDA,.JAG TAR INTE FARVÄL
  • Lucie Rico, KYCKLINGORATORIET
  • Bruno K, Öijer, VÄXLA RINGAR MED MÖRKRET
  • Malte Persson, SKAPELSER + KNUT&KLAS PÅ KNYTKALAS
  • Jonas Ellerström, NATTRADIO
  • Marlena Mörling, SE SEKUNDEN
  • Monika Braw, GENJI, TUSEN ÅR MED VÄRLDENS FÖRSTA ROMAN
  • Bodil Jönsson, SÅ FINT ATT KUNSKAP FINNS
  • Göran Rosenberg, FRIARE KAN INGEN VARA, DET FÖRLORADE LANDET
  • Tomas Dahlgren och Micke Sjöblom, FRILUFTSTADEN
  • Ingrid Sommar, DESIGNAKTIVISTEN
  • Doireann Ni Ghriofa, ETT SPÖKE I STRUPEN
  • Andrej Tichy, HÄNDELSEBOKEN


Olle Lönnaeus - författare & journalist

Verkförteckning

• Det som ska sonas (2009). Fick Svenska Deckarakademins debutantpris och Vuxenskolans romanpris.
• Mike Larssons rymliga hjärta (2010). Nominerad till årets bästa svenska deckare av Deckarakademin.
• En enda sanning (2012).
• Jonny Liljas skuld (2014). Nominerad till årets bästa svenska deckare av Deckarakademin.
• Marias tårar – 2016
• Tiggarens hand – 2018
• Gamen – 2021
• Vakthundarna – 2022
• Dick Svenzons ärliga gröna ögon (2024)



Dick Swenzons ärliga gröna ögon - 30 okt

Olle Lönnaeus


Olle Lönnaeus är en prisbelönt författare och journalist. Han är kopplad till Sydsvenska som politisk reporter och har under lång tid granskat olika former av politisk och religiös extremism, något som återspeglar sig i hans artiklar och böcker. Hans journalistiska gärning har belönats med tre Guldspadar. Lönnaeus debuterade 2009 som romanförfattare med boken ”Det som ska sonas” och han har därefter gett ut nio böcker. Böckerna är översatta till nio språk och utgivna i tio länder.


Hans senaste bok, ”Dick Svenzons ärliga gröna ögon” är den bok som kvällens föreläsning handlar om. I boken beskrivs Dick Svenzon som en man som har en flexibel inställning till sanningen, en mytoman. Det handlar både om ett sökande efter en son, men även ett sökande efter sig själv och meningen med livet. Genom sonen får Dick en ny syn på naturen, inte minst till hanteringen av vargar.


Efter ett flertal deckare och thrillers är Dick Swenzons ärliga gröna ögon Olle Lönnaeus återkomst till romangenren och vi ser fram emot fler böcker framöver.

 

Margaretha Håkansson

Nobelpristagare i Fysik 2023 - 16 oktober

Anne L’Huillier

 

Anne L´Huillier sällar sig till en exklusiv – men växande – skara av Nobelpristagare. Endast fem kvinnor har fått Nobelpriset i fysik, varav Marie Curie var den första. Anne L’Huillier tilldelades Nobelpriset i fysik 2023 tillsammans med Pierre Agosini och Ferenc Krauscz för ”experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”.

 

Anne L´Huillier är sedan 1997 professor i fysik vid Fysiska institutionen, LTH, Lunds Universitet. I sitt föredrag för MKKL lät hon oss följa med på en resa från sin uppväxt i Frankrike, via sin forskning i Lund och slutligen till Nobelpriset. Sune Svanberg, professor emeritus i atomfysik beskriver i en artikel Anne L´Huillier som enastående briljant: ”Trots det har hon en ganska lågmäld personlighet. Hon bryr sig mycket om sina medarbetare och studenter. Det är kanske hennes ödmjukhet och brist på intresse för berömmelse och glamour som gör henne till en så stor fysiker. Hon tar inga genvägar och har ett djupt, genuint intresse för vetenskap.” Allt detta fick vi bevis på under hennes föredrag på MKKL, där hon gav oss en inblick i ett område som för de flesta av oss var fullständigt obekant och svårbegripligt, men med hennes pedagogiska förmåga skapade hon en viss förståelse.

 

Att på MKKL få besök av en Nobelpristagare är en stor händelse och vi valde att kombinera Anne L´Huilliers besök med att också fira att MKKL i år har funnits i 115 år

 

Ett stor tack till Anne L´Huillier.

 

Margaretha Håkansson

Foto Christina Gustavsson och Margareta Palmquist och Agneta Hartlén

Nobelpriset i Fysik

Nobelpriset i fysik är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobel specificerade att ett av prisen skulle gå till den som under det gångna året "inom fysikens område har gjort den viktigaste upptäckt eller uppfinning".

Pristagarna utses i början av oktober varje år av den svenska Kungliga Vetenskapsakademien, och priset delas normalt ut 10 december i konserthuset i Stockholm då pristagarna får motta priset ur konungens hand. Priset har delats ut 118 gånger sedan 1901. Vid sex tillfällen har inget fysikpris delats ut: 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 och 1942. Vid 47 tillfällen har priset delats ut till en pristagare, 33 priser har priset delats mellan två pristagare och vid 38 tillfällen har tre mottagare fått dela på priset.

Bland de 226 personer som fram till och med 2024 har mottagit Nobelpriset i fysik har fem varit kvinnor. Den senaste är Anne L'Huillier som 2023 fick Nobelpriset ”för experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”. Den yngsta pristagaren är Lawrence Bragg som var 25 år när han 1915 tilldelades priset tillsammans med sin far för upptäckten av röntgenkristallografi och Braggs lag.

Den äldsta pristagaren är Arthur Ashkin som var 96 år när han 2018 tilldelades priset för sin uppfinning av optiska pincetter och deras tillämpning på biologiska system. John Bardeen är den enda som har tilldelats priset två gånger, 1957 och 1972.


Det ljuva livet på Trocadero - 2 oktober

Lars Hector

(ersätter Marie Beronius som lämnat återbud pga sjukdom)

 

Lars Hector är Malmös och Skånes ledande professionella festfixare, arrangör och glädjespridare. Han har mångårig erfarenhet av stora och små arrangemang. Det största av alla arrangemang är Club Trocadero. ”Vägen till lycka är att glädja andra” är Lars Hectors livsmotto. Under drygt fem års tid var Trocadero källan till ystra upplevelser för grevar, kungligheter, kontorister, primadonnor, transar, affärsfolk, skådespelare, artister och vanliga dödliga. Lars Hector kunde som igen annan locka till sig kändisar, både de som underhöll och de som ville bli underhållna av såväl husets som universums stjärnor.

Under kvällens föredrag på MKKL blev det en hel del igenkännande utifrån det bildspel som visades.

 

Tack Lars för att vi fick ta del av alla dina minnen som också väckte många egna minnens hos oss.

 

Margaretha Håkansson


Trocadero

Legendariska nattklubbenClub Trocaderoi Malmö startade den 9:e februari 1979 och gick i graven den 17:e mars 1984. “Troccan” var nattklubben och vattenhålet – helt utan segregation och helt utan motstycke. Hit kunde man komma med sin katt om man så ville…

Dragshow med bl a “Dragkedjan” stod ofta på agendan, alla artister värda namnet uppträdde – eller i vart fall besökte –Troccan. Tommy Körberg, Anita Lindblom, Git Gay, Kal P Dal, Jacques Werup, Birgitta Trotzig, Lasse Söderberg, Annalisa Ericson, med flera, med flera… Musiken spelades av de bästa DJ’s –YMCA ekar fortfarande i de tomma lokalerna…

Synden - Friheten - Paradiset - 18 september

Roland Thysell


Roland Thysell är uppvuxen på de öppna slätterna i Skåne och inledde sin resa in i fotografin vid 8 års ålder. Hans pappa sa ”Du får låna mina kameror så mycket du vill. Bara fotografera! I morgon är det historia”.

Roland skapar med sin blick och skärpa oförglömliga bilder fyllda med temperament, rytm och originalitet. Berättelsen kring bilden ”Uppenbarelsen” visar hur han fångat ögonblicket och låter oss få en förnimmelse av just uppenbarelsen.

I ”Synden – Friheten – Paradiset” tar han med oss på en fotoresa från Smygehuk ut i världen och vi får uppleva både Kiviks marknad och rodeo i USA. Berättelsen som han förmedlar förstärks av mycket passande musik. Allt finns dessutom dokumenterat i en exclusiv fotobok med samma namn.


Tack Roland för att vi fick ta del av ditt fotografiska kunnande sammanställt i en berättelse som väcker många tankar.

 

Margaretha Håkansson


Roland Thysell

Klicka in här nedan på guldknappen så kommer ni till Rolands hemsida! Fantastiska fotografier, historier och mer där till!

Jag vill bara leva för livets skull - 4 september

Lena Rubinstein Reich

 

Lena Rubinstein Reich är professor i pedagogik, konstnär och dotter till Cesia Rubinstein som överlevde Förintelsen. Under mer än 30 år har hon målat akvarell och ”Jag vill bara leva för livets skull” är en berättelse med textcitat från Cesia och målningar av Lena.

Berättelsen i text och bild handlar om hur Cesia Rubinstein överlevde Förintelsen och om hennes första år i Sverige.

Cesia föddes 1916 i staden Bedzin i södra Polen. Hon tyckte om att sy och utbildade sig till tillskärare och får också arbete som detta. Bedzin ockuperas den 4 september 1939.

1942-1943 flyttades alla judar och sista kvällen med familjen var den 31 juli 1943.

Cesia placerades tillsammans med sin väninna Kitcha både på tvångsarbetsläger i Annaberg och i Auschwitz. De båda kom till Malmö den 4 maj 1945.

Lenas pappa, Harry, var initiativtagare till ”Föreningen Förintelsens Ögonvittnen i Malmö”.

Nu har stafettpinnen lämnats över till barn och barnbarn som bildat ”Berättargruppen Förintelsen efterlevande”.  Uppgiften är att på ideell basis hålla minnet levande och gå ut och berätta om sina släktingars upplevelser.

 

”Jag vill bara leva för livets skull” lämnar ingen oberörd. Tack Lena för din berättelse i ord och bild. På ett fantastiskt sätt bildar din berättelse, tillsammans med reflektioner över hur målningar och att måla bidrar till förståelse en tolkning av en Förintelseberättelse.

Margaretha Håkansson

Lena Rubinstein Reich

Lena Rubinstein Reich är dotter till Cesia som överlevde Förintelsen. Lena har som professor i pedagogik på Malmö universitet arbetat med utbildning och forskning samt skrivit läroböcker. Parallellt har hon under 30 år målat akvarell och deltagit i flera jurybedömda utställningar.

VÅRFESTEN - 15 maj


Att låta CC6 blåsa in sommaren har blivit en härlig tradition på MKKL. Årets röda tråd var
sommarmusik och aktiviteter som hör sommaren till. ”Den blomstertid nu kommer” inledde
och väckte många sköna sommarminnen hos oss, precis som Georg Riedels ”Idas
sommarvisa”. Sedan fortsatte den sköna musikvandringen med ”Vals på Ängön” , ”Balens
drottning”, ”Fascination”, ”Jag kysser eder hand madame”, ”Walking my baby back home”
och ”Mood indigo”. Avslutningsvis spelades en finsk marsch, ”Minnen från Norden”. Ett stort
tack till Gunnar, Hanna, Anders, Annika, Mårten och Lisbeth för ett fint framförande av
gamla godingar – och för att ni valde att skänka ert arvode till Hjärnfonden.
Margaretha Håkansson


Från Styrelsen

Nu vill vi passa på att tacka för en helt underbar vår med alla MKKL:are

Glad Sommar på er!

Den sista Divan - 17 april 

Lars Hector
Vi inväntar en härlig text och njuter under tiden utav bildspelet från denna klubbafton!

LA DOLCE VITA 1960

Inspelad i Rom, Italien av

Federico Fellini

Den omåttligt kända scenen i självaste Trevifontänen

ANITA EKBERG

Anita Ekberg växte upp i östra Malmö på vad som skulle bli en av de mer kända gatuadresserna i världen (Östra Fäladsvägen), återgiven i de flesta av de otaliga artiklar som skrivits om henne, liksom det triviala faktum att hon i likhet med de flesta barn hade slätstrukna betyg i skolan. Hon genomgick hushållsskola och uppträdde som nummerflicka vid Hippodromrevyn 1949, där hon utsågs till Miss Hipp och arbetade därefter som resemannekäng och fotomodell. 1951 blev hon först ordentligt uppmärksammad genom att hon via uttagningstävlan i Malmö blev Miss Sverige sedan hon blivit "upptäckt på gatan" av en journalist från Vecko-Revyn som var arrangör. Som Miss Sverige blev hon deltagare i Miss Universum-tävlingen som ägde rum i USA och i likhet med de andra misskandidaterna fick hon elevkontrakt hos Universal samt en mindre statistroll i en Abbott och Costello-film. Kontraktet bröts snart med den påstådda anledningen att hon skulle ha haft en romans med Tyrone Power.

TEXT FRÅN SVENSK FILMDATABAS

Själens telegraf - 3 april 

Amanda Svensson
Amanda Svensson skrev skönlitterärt redan i ungdomsåren och debuterade som författare
2008 med boken ”Hello Dolly”. Därefter följde ”Välkommen till den här världen” 2011, ”Allt
det där jag sa till dig var sant” 2014, ”Ett system så magnifikt att det bländar” 2019 och 2023
utkom ”Själens telegraf”. Amanda var bosatt i England under åren 2015 till 2021 och bodde
då i London respektive Cornwall. Numera är hon bosatt i Malmö.


Genom att läsa inledningen till ”Själens telegraf” fick vi en försmak på en berättelse om en
flicka, Iris, och hennes mamma som båda lever under speciella förhållanden. Iris gick inte i
skolan utan undervisades hemma av mamman. Mamman ljuger om allt möjligt och med åren
blir Iris mer och mer medveten om detta. Det är en bok som också handlar om pengar och
Amanda har till och med fått kommentarer kring hur många gånger pengar förekommer i
texten. Men det är också en berättelse om förlåtelse och försoning som många upplever som
en kristen dimension. ”Nåd” förekommer ganska ofta och mammans olika namn, Hope, Faith,
Grace kan ses som en längtan efter förlåtelse för den man är.


”Själens telegraf” lämnar ingen oberörd, inte minst efter att ha hört Amandas berättelse - och
de av oss som ännu inte läst boken kommer säkert att göra det. Ett stort tack och lycka till
med ditt fortsatta författande.
Margaretha Håkansson

FÖRFATTAREN AMANDA SVENSSON

Amanda Svensson är född 1987, växte upp i Malmö och är bosatt i England sedan 2015. Hon är verksam som författare, kulturskribent och översättare. Hon skrev skönlitterärt redan i ungdomsåren och var som sjuttonåring med i finalomgången av Lilla Augustpriset.

Hon debuterade 2008 med romanen Hey Dolly som följdes av Augustnominerade Välkommen till den här världen 2011 och Allt det där jag sa till dig var sant 2014. Hon tilldelades Per Olov Enquists pris samt Svenska Dagbladets litteraturpris 2019 för romanen Ett system så magnifikt att det bländar som även nominerades till International Booker Prize tidigare i år. Den har sålts till drygt tio länder.


Näktergalens verksamhet - 20 mars 

Carina Sild Lönnroth
På Malmö Universitet pågår sedan 1997 ”Näktergalens mentorverksamhet” med
Carina Sild Lönnroth som verksamhetsledare. Namnet ”Näktergalen” ses som en symbol för
Malmö Stad och kopplas både till Hjalmar Gullbergs dikt ”Till en näktergal i Malmö” och att
”Näktergalen sjunger vackert när den är trygg”.


Till mentorverksamheten söker studenter vid Malmö Universitet och barn i ålders 8-12 år från
olika skolor i Malmö. Genom en urvalsprocess matchas mentorer och barn. De träffas under
tiden oktober-maj en gång i veckan och cirka 2-3 timmar per gång. Såväl mentor som adept
får en möjlighet att utvecklas tillsammans och ta del av varandras berättelser och på så sätt lär
känna varandra och omvärlden. Samverkan mellan barn och mentor stärker självkänslan och
ger en god inblick i såväl vidareutbildning som förståelse får socioekonomiska skillnader. För
många av barnen handlar det om att ha någon utifrån som både ser och hör dem. Flera av
dagens mentorer har själv haft mentorer som barn.


Margaretha Håkansson


NÄKTERGALENS VERKSAMHET

Näktergalens mentorverksamhet har expanderat, inte bara inom Sverige utan även i andra länder både i Norden, Europa och Afrika. Carina Sild Lönnroth är sedan 2010 även Manager För internationella The Nightingale Mentoring Network.


Tack Carina för att du på ett mycket informativt sätt gav oss en inblick i en verksamhet som har stor betydelse för både individer och samhälle.

Gudomlig spis - 21 februari 2024

Martin Lind

Martin Linds föredrag ”Gudomlig spis” ledde oss direkt in i Gastronomiska akademin, där
Martin är ledamot sedan 1997 och tillhör Tallrik 5 (det finns 17 tallrikar).
1958 instiftades akademin av tre män, Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore
Wretman (i de inledande diskussionerna fanns även Povel Ramel med). Just Tore Wretman
var navet i akademin när det gällde maten och vi fick höra en berättelse som sträckte sig från
Wretmans uppväxt på barnhem via resor och arbete i New York och Paris. Hans intresse för
hur mat blir till tog han med sig till Stockholm där han fick låna pengar för att köpa
restaurang Riche och där han bland annat. introducerade det franska brödet baguette som
”Pain Riche” (Bröd från Riche). Därefter blev det Stallmästargården och Operakällaren. Han
upphöjde och utvecklade husmanskosten och han ville att måltiden skulle bli en del av
helheten, som dessutom bestod av allt runt om som dukning servetter, ljus, blommor,
servering.


Gastronomiska akademin i Sverige är den tredje äldsta i världen och har som uppgift att värna
och verka för gastronomins och gastronomiska kulturens utveckling i Sverige. Från början
tilläts inga kvinnor vara med i Akademien, men 1983 invaldes Märit Huldt (Hiram) som den
första kvinnan. Även vår kungs gastronomiska intresse är stort och idag innehar Hans
Majestät Carl den XVI Gustav Akademiens Tallrik 17. Akademien arbetar för att Stockholm
ska bli en gastronomisk destination. Boken ”Svenska landskapsrätter” har getts ut av
Akademien och man ger även ut en Kalender. Årligen sker också olika prisutdelningar inom
det gastronomiska området.


Martin Lind har en fantastisk förmåga att engagera och väcka intresse och hans berättelser
höjde gastronomin till gudomlig spis. Dock betonade han att njutning inte handlar om att
frossa utan ”lite gott är lika gott som mycket gott”!
Margaretha Håkansson


Gudomlig Spis

GASTRONOMISKA AKADEMIEN I VÅRT LAND – EN AV VÄRLDENS ÄLDSTA

Hur gick det till när Gastronomiska Akademien i Sverige bildades? Vad innebär det att Stockholm utsetts till Europas gastronomiska huvudstad för år 2023? Martin Lind, tidigare biskop i Linköping, är idag direktör för Gastronomiska Akademien och ledamot sedan 1997 på tallrik 5.

Christina Piper - 7 februari 2024

Lars Micael Adrian

Lars Micael Adrians föredrag om Christina Piper gav oss både en beskrivning av en fantastisk
kvinna och en historiebeskrivning.


Christina Piper levde mellan åren 1673-1752 och betraktades som den skånska
byggnadsindustrins viktigaste byggare. Hon var en företagsledare och entreprenör och var
Sveriges vid den tiden rikaste och mäktigaste kvinna. Det var en kvinna som engagerade sig
men också la sig i detaljer. Hon investerade i fastigheter och slott/frusäten och bodde på
Christinehof som är beläget vid Andrarum. Där startade hon upp Alunbruket, som var Skånes
då största industri. Hon var gift med Carl Piper och tillsammans hade de åtta barn varav tre
dog i tidig ålder och kvar blev 4 döttrar och en son. Carl Piper var Karl XII’s närmaste man,
vilket innebar att han under långa perioder befann sig långt ifrån hemmet, som Christina då
ensam fick sköta.


Lars Micaels berättelse om Christina Piper och Christinehof har gett mersmak och många av
oss vill säkert se och höra mer, kanske vid ett besök på ”frusätet”. Stort tack Lars Micael för
en intressant och givande föreläsning.
Margaretha Håkansson

CHRISTINA PIPER

Christina Piper, född Törne 1 januari 1673 i Stockholm, död 25 mars 1752Krageholms slott i Skåne, var en svensk företagsledare och entreprenör, gift med greve Carl Piper. Hon är främst känd i historien för sin verksamhet som godsägare och byggherre, men var under sin samtid även känd för sin politiska aktivitet under sin makes tid som en av Karl XII:s rådgivare. Christina Piper lät uppföra flera gods och grundade fyra fideikommisser. Hon betraktas som den skånska byggnadshistoriens viktigaste byggare.

Konstnären Ragnar Person RP - 24 jan 2024

Jörgen Ekdahl har i många år varit intresserad av konst och via sitt intresse för konstnären Ragnar Person, RP, har han gett oss en bild av en folkkär, svensk konstnär.

 

RP (1905-1993) kommer från Angelstad vid sjön Bolmen i Småland. Han utbildade sig till murare, men kom i kontakt med Halmstadgruppen och 1929-1930 studerade han måleri hos Esaias Thorén och Waldemar Lorentzon. RP begav sig till Paris där han fortsatte sina studier under 1930-talet. Under den tiden samlade han också på sig en gedigen konstsamling av kända konstnärer i Europa, som han sedan förvarade i sitt hus ”Slottet” i Angelstad. RP var en folklivsskildrare som i sin konst uppvisade ett socialt engagemang med en egen form och färg. Han fick en del kritik för man ansåg att hans måleri var alldeles för dystert och deprimerande.  Hans genombrott kom på en utställning i Stockholm på 1940-talet. Tavlorna visade kortspelare, bröllop och begravningar, auktioner, cyklister av alla slag och han tillverkade även ramar som han också målade på. RP’s signum var att visa människor i rörelse. Efter kriget blev hans målningar ljusare. RP finns idag representerad på de flesta större museum i Sverige.

Karl-Erik Johanssons ”Ragnar Person berättar med färg och ljus” som utkom 1991, är en rikligt illustrerad biografi över RP.

Jörgen hade också tagit med några handkolorerade litografier, numrerade och signerade.

 

Ragnar Person, RP, var för flera av oss helt okänd, men efter kvällens föredrag har vi fått känna ännu en svensk konstnär. Stort tack Jörgen för att du förmedlade den till oss.

 

Margaretha Håkansson

RAGNAR PERSON - RP

Det finns ett INSTAGRAM konto som heter RP:s vänner, flera Facebook-grupper och en en och annan tavla på både Bukowskis och andra auktionsfirmor.

unsplash