Resumé 2022


från våra klubbaftnar

7 december 2022


En riktig Julfest!
Återigen kunde vi glädja oss åt att avsluta höstterminen med en traditionell julfest.


Ute var det kallt och frostigt, men med varm glögg med tillbehör och pepparkakor tinade vi snabbt upp. När sedan Luciatåget med elever från årskurs 7 på Mellanhedsskolan besökte oss och ackompanjerade av sin musiklärare Branislava lät oss njuta av julsånger med allt från ”Tänd ett ljus och låt det brinna” till ”Feliz Navidad, prospero ano y felicidad” var det inte svårt att komma i julstämning. Peters komponerade jultallrik förstärkte också känslan och gav oss ett smakprov på julmat. I vanlig ordning såldes det massor av lotter och de fina vinsterna, som vi medlemmar hade skänkt, skapade stor glädje.

Att läsa något med julanknytning har vi tagit upp igen och i år läste Inga Wadmark ”Tomten” av Gustav Rydberg. En dikt som berör, tack Inga för ett utmärkt framförande.
Julfesten avslutade höstterminen 2022 och vi passar på att tacka Peter och våra fantastiska värdinnor.


Onsdagen den 11 januari 2023 startar vi med Monica Braw och sedan följer ett intressant och spännande program. Mer om vårens aktiviteter i medlemsbrevet som kommer att skickas ut under vecka 50 och som också kommer att kunna läsas på vår hemsida.


Läsecirkeln startar den 18 januari!


Snön ligger vit på taken
endast Tomten är vaken!
Margaretha Håkansson

Motion och Hälsa med Lise-Lott Ljung 30 november


I 20 år har Lise-Lott arbetat som tränare, coach och utbildare och hon har en gedigen akademisk utbildning inom träning och hälsa. Hennes egen idrottskarriär talar för sig själv, flerfaldig Svensk Mästarinna i en av de mest krävande idrotterna, skidskytte. Med stort engagemang och ständig egen utveckling skapar hon konkreta upplägg och rörelser för att effektivt nå resultat tillsammans.

Tillsammans med sin man Patrik driver Lise-Lott sedan fler år tillbaka Health & Training Academy, HTA i Malmö som erbjuder stor variation av fysisk träning, rörelse såsom cirkelträning, HIIT, gympa, styrka, kondition, Yoga och Qigong.
Tydligaste fokusområden är personlig träning och Qigong. Genom att visa och låta oss prova några enkla rörelser, visade Lise-Lott hur vi kan stärka upp muskler för att få i gång cirkulationen och att t.ex. slippa att få ont i ryggen.
Lise-Lott är känd för sin sköna karisma, humor och att alltid få ut det allra bäst av sina klienter – det är det många av oss som kan intyga. Tack för en mycket givande kväll och även tack för ditt erbjudande att låta oss använda er app (HTA training) för att där kostnadsfritt få prova de delarna som du nu visade.
Margaretha Håkansson
Ordförande

Klicka på den guldiga knappen så kommer ni till 

Theresa Benérs julklappstips!


En bok är en perfekt julklapp!

Föreläsning den 2 november 2022


Denna kväll fick klubben besök av författaren Trygve Bång, som berättade om sin senaste bok ” Jag tänker ofta på dig – en bok om vänner”. Det var Trygves andra besök hos MKKL. Han berättade från boken om några kända vänner han träffat och som gjort starkt intryck på honom. Bland några kan nämnas Ola Billgren, Fritiof Nilsson ”Piraten” Åke Arenhill samt om en mindre känd malmöbo vid namn Per-Anders Fornander, som arbetade på Kockums, var stuveriarbetare på helger och tidningsutbärare på nätterna. Trygve och Per-Anders brukade träffas, när de badade bastu på T-bryggan vid Ribersborg. Per Anders levde ett mycket enkelt liv, hade ingen telefon och var ytterst sparsam. Han blev med tiden en av Malmös rikaste män. Utöver många män i boken har Trygve även skrivet om Martha Sandwall Bergström, känd för sina böcker om Kulla Gulla. Trygve har under åren även hunnit med att skriva många andra intressanta böcker, bl.a. reseberättelser från nordligare breddgrader som Grönland, Island och Lofoten men även från Anholt och Berlin. Det blev en mycket uppskattad och intressant kväll.

Margareta Palmquist

Moa Berglöf


Gästade oss den 19 oktober. Som journalist har Moa skrivit boken "Landsförrädare" (2022).

Moa Berglöf den 19 oktober


Som journalist har Moa skrivit boken Landsförrädare (2022).


Moa Berglöf är ledarskribent på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Mellan 1992 och 2014 var hon aktiv på olika nivåer i Moderaterna, de sista åtta åren som politiskt sakkunnig och talskrivare åt dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. I år utkom hon med boken ”Landsförrädare - En berättelse inifrån Moderaterna”.
Moa gav oss en bild av hennes egen utveckling från uppväxten i Hudiksvall, studier och engagemang inom politiken från MUF-lokalen i Uppsala till översta våningen i Rosenbad och arbetet som talskrivare åt Reinfeldt. Vi fick en intressant inblick i det politiska livet och dessutom fick vi uppleva hur några få ord som ”öppna era hjärtan” kunde skapa en flodvåg
av hat. Hat som förmedlades på många olika sätt, främst via sociala medier och som inte bara riktade sig mot henne själv utan även mot hennes barn. Hat som fortfarande finns därute.


”Landsförrädare – en berättelse inifrån Moderaterna” har jag lyssnat på och kan konstatera
att det är lika intressant och spännande att lyssna på Moa när hon läser sin bok som när hon
berättar om sitt liv för oss på MKKL.
Tack Moa för en mycket intressant kväll.

Margaretha Håkansson

Gisela Håkansson den 5 oktober

Gisela har forskat på flerspråkighet hos barn.


Så kom äntligen Gisela Håkansson till MKKL, ett möte som var planerat tidigare, men som vi tvingats skjuta framåt på grund av pandemin. Gisela är språkvetare och professor emerita i allmän språkvetenskap vid Lunds universitet. Hon har länge sysslat med både internationell och svensk forskning inom tvåspråkighet med fokus på barn. Hennes inriktning handlar om
människans specifika förmåga att lära sig språk och att få en ökad förståelse av olika typer av språkinlärning och därmed vår unika språkförmåga. Idag är det av stor vikt att förstå hur man lär sig nya språk som barn respektive som vuxen och Gisela förmedlade kunskaper och erfarenheter som öppnade ögonen på många av oss. Vi fick bland annat veta att det finns
ingen gräns för hur många språk som ”får plats”, att omgivningen påverkar vår språkutveckling – inte minst den ”digitala familjen” (internet). Barn börjar med små satser och tillämpar metoder som öga-öga-mun. Det har också visat sig att det går bra för barn som får många språk. Många av oss har säkert försökt lära oss ett nytt språk och då kan det vara klokt att tänka att ”vill man bli bra på någonting, behöver man lägga mycket tid på det”.


Tack Gisela för ett mycket intressant och lärorikt föredrag – det var värt att vänta på.
Margaretha Håkansson

Gisela Håkansson


Gästade oss den 5 oktober. Gisela har forskat på Flerspråkighet hos barn.

Kvinna och Polischef - Christina Wadstén-Malm


Den 21 september var det dags för ännu en stark kvinna!

 

Att ha en stark, kraftfull och orädd mamma som alltid betonade vikten av att utbildning leder till ett yrke, har präglat Christina Wadstén-Malm på ett mycket positivt sätt. Hennes egen utveckling är en imponerande resa. Efter en jur. kand-examen i Lund valde hon att sitta ting vid tingsrätten och hos polisen i Halmstad. Där fick hon veta att ”här bär vi inte långbyxor”.

1972 blev det enligt polislagen tillåtet att bli kvinnlig polischef. Christinas resa gick via snabbutbildning till polis, arbete som polisman på fälten och flera olika ledarutbildningar, bl.a. vid Handels i Stockholm. Hon har också arbetat som åklagare.

Hon har varit polissekreterare och vikarierat som polismästare/polisintendent. Under 6 år  på 90-talet var Christina stationerad i Landskrona och var då stabschef åt Anders Danielsson.

När det gäller ledarskap inom polisen framhåller Christina Sveriges förste Rikspolischef Carl Persson och fd Rikspolischefen numera ordförande för Riksidrottsförbundet Björn Ericsson som båda såg individen och följde dess utveckling.

Med tanke på utvecklingen i dagens samhälle med ökad kriminalitet som också går allt längre ned i åldrarna, ställdes frågan om lösningen är fler poliser och strängare straff. Christina svarade att vi måste agera tidigt och att det krävs en samverkan mellan många fler aktörer som socialförvaltning, skolan och inte minst i hemmet.

Christina har varit besjälad av sina uppgifter och vi var säkert många som funderade på hur hon har hunnit med allt – kan hennes dygn kanske bestå av fler än 24 timmar?


Stort tack Christina för en insyn i inte bara polisväsendet utan också i en karriär som en stark mamma la grunden till.

Margaretha Håkansson

Ordförande

KVINNOR INOM RÖSTRÄTTSRÖRELSEN


Den 7 september startade hösttrerminen och vi hälsade Eva-Helen Ulvros välkommen till MKKL.


Eva-Helen är professor vid historiska institutionen i Lund och hennes forskning har varit inriktad mot kultur, genus och socialhistoria från sent 1700-tal till tidigt 1900-tal. 2021 var det 100 år sedan både kvinnor och män fick rösta i val till riksdagen och i januari 1922 intog de första kvinnliga ledamöterna sina platser i Riksdagen. I sitt föredrag om ”Kvinnor inom rösträttsrörelsen” gjorde Eva-Helen oss uppmärksammade främst på 5
”rösträttskvinnor”, Signe Bergman, Ann-Margret Holmgren, Anna Bugge Wicksell, Gulli Petrini och Anna Frigga Carlberg.


Dessa kvinnors engagerade arbete bidrog till att förändringarna i samband med 1921 års riksdagsval resulterade i att antal röstberättigade i Sverige ökade från 1,2 till 3,2 miljoner. Trots att fler kvinnor än män nu fick rösta utgjorde männen majoriteten av de röstande. Endast 47 procent av de kvinnliga röstberättigade deltog i valet, medan 62 procent av männen röstade. I riksdagsvalet 2018 deltog 89 procent av kvinnorna och 88 procent av
männen.


Vid årets val, den 11 september 2022, var 7,7 miljoner personer röstberättigade i val till
riksdagen. Eva-Helen lät oss uppleva starka kvinnor som kämpade för alla kvinnors rättigheter och den
historiska resan belyste att det finns vissa saker som vi idag bara tar för givet.
Stor tack Eva-Helen!
Margaretha Håkansson
Ordförande


Kick-Off i Lindbergs trädgård

Äntligen kick-off igen!

24 augusti 2022


Senast vi träffades var i augusti 2020 och den 24 augusti 2022 var det dags igen för vår årliga Kick-off inför höstterminsstarten. Ännu en gång fick vi njuta av god mat & dryck och högsommarvärme i Kerstins trädgård.


Syftet med vår kick-off är att träffas under lättsamma former och att få information om
höstens aktiviteter och vi som deltar är styrelse, revisorer, valberedning, våra värdinnor, någon från biblioteksgruppen och Peter.


Stort tack till Kerstin för att du upplåter ditt hem för denna trevliga sammankomst.

VÅRENS UTFLYKT!

LIVETS MUSEUM I LUND


24 maj 2022
Livets Museum i Lund
På vår onsdagsträff den 13 oktober 2021 berättade Eva Ljunggren om Livets Museum i Lund. Hennes sätt att berätta och beskriva fick oss nästan att känna som att vi var där. Efteråt var det många som visade ett intresse för ett studiebesök på Livets Museum. Tisdagen den 24 maj var vi ett 20-tal medlemmar som fick en rundvandring och ett lärorikt besök.

Tyvärr hade Eva Ljunggren drabbats av Covid, men hennes kollega, Eva Abrahamsson, tog oss med på en upptäcktsfärd i den långa ”kulverten” och det fanns mycket att upptäcka och prova på. Det pedagogiska upplägget gjorde att många av oss fick inspiration till att göra ett nytt besök tillsammans med vänner, barn och barnbarn. Stort tack till Eva Abrahamsson för en väl genomförd guidning.
Margaretha Håkansson
Ordförande

Vårfesten


 

CC6 blåste in våren den 4maj!

 

Årets Vårfest blev en högtidsstund för oss alla som tycker om musik!

Blåssextetten CC6 tog oss med på en musikalisk resa som startade långt tillbaka i tiden och sedan fortsatte genom flera olika årtionden och musikstilar. Det var lätt att bli berörd av en vacker sommarpsalm, för att sedan ryckas med i både klassiska toner, jazz och en finsk tango. Kända toner väckte kända texter till liv inom oss och många satt säkert och nynnande med.


Tack alla i CC6 för ett mycket professionellt framträdande!

 

Det var inte bara musik som vi kunde njuta av denna kväll, vi åt också en vårmiddag som levererats från Tegners Matsalar i Lund och till kaffet njöt vi av en delikat chokladkaka som Inga Wadmark införskaffat från Värnhemsskolan.

 

Eftersom CC6 inte ville ha något arvode, så bestämde vi oss istället för att donera 1.000 kr till Operation Smile.

 

Nu är våren här och allt börjar slå ut. Rapsfälten lyser med sin knallgula färg och träden har blivit skirt gröna. Innan sommaren tar vid på allvar så har vi ytterligare en aktivitet att se fram emot och det är studiebesöket på Livets Museum i Lund tisdagen den 24 maj. Mer om detta här på hemsidan under Program & teater/ Utflykter och studiebesök.

 

Margaretha Håkansson

Ordförande

Vägen till Frostmofjället-en berättelse om Laura Fitinghoffs liv


 

 Så fick vi äntligen tillfälle att stifta närmare bekantskap med Hervor Sjödin, som rest från Sollefteå till Malmö för att låta oss ta del av hennes gedigna kunskaper om Laura Fitinghoffs liv och leverne – och om boken Barnen från Frostmofjället.

 

Hervor Sjödin som är författare och kulturperson (och tidigare har arbetat som lärare i tyska och franska) har ägnat mycket tid åt att lära känna Laura Fitinghoff. Åtskilliga timmar har spenderats i Stockholm på Kungliga Bibliotekets handskriftsarkiv för att gå igenom brevväxling mellan Laura, hennes moder och systrar. Ett beundransvärt arbete då allt är skrivet för hand och på dialekt. Genom brevväxlingen fick Hervor en stor insyn i och förståelse för Laura Fitinghoffs liv.


Laura Runsten, dotter till Bernhard och Ottilia Runsten, föddes 1848 och dog 1908. Hon gifte sig 1871 med den 44 år äldre Conrad Bleckert Fitinghoff och fick 1872 dottern Rosa. Laura skrev romaner, berättelser och barnböcker med motiv från uppväxten i ett norrländskt prästhem. Hon debuterade som författare 1885 med ”En liten värld bland fjällen”, en bok om barndomsminnen som hon skrev för dottern Rosa med illustrationer av Jenny Nyström. Boken har betraktats som ”den första moderna barnboken”.  Barnboken ”Barnen från Frostmofjället” från 1907 ger en bild av norra Sverige vid 1800-talets mitt. 7 barn blir från Frostmofjället blir föräldralösa och för att inte bli utackorderade eller hamna i fattigstugan påbörjade de en vandring över fjället för att finna ett bättre liv. Det blev en strapatsrik vandring tillsammans med Gullspira, geten som ger både värme och mat. Filmen som baseras på boken hade premiär 1945 och filmades av Sven Nykvist. Det är en av de första barnfilmerna och även den mest visade filmen i Sverige. Geten Gullspira har också inspirerat till att det på Guldbagge-galan varje år delas ut priset Gullspira till den person som gjort enastående insatser inom svensk barnfilm. Priset är en skulptur skapad av Amalia Årfelt.


Hervor Sjödin har 2002 utkommit med boken ”Ett frieri i början av 1870-talet, eller hur brukspatron Conrad Fitinghoff friade till Laura Fitinghoff” och 2006 utkom ”Vägen till Frostmofjället, en berättelse om Laura Fitinghoffs liv”.

Hervor, du trollband oss all med din gedigna kunskap, din fantastiska förmåga att förmedla och inspirera – stort tack!

 

Margaretha Håkansson

20april

JAPAN OCH JAPONISMEN


Monica Braw fick då äntligen komma till oss på MKKL. En frågeställning inleder Monicas bok; Geisha eller Samuraj? Långt in på 1900-talet presenterades Japan på teatrar med just dessa två stereotyper,

och därför kanske inte japonismen har fört med sig något positivt för Japan menar Braw. 

Utdrag ur boken:

Under andra hälften av 1900-talet blev Japan oerhört populärt i Europa och USA: Konstnärer visade helt nya grepp och motiv, möbelkonsten förnyades.

Japonismen uppfattas i allmänhet som något som uppstod och utvecklades i västvärlden. Monica Braw visar i Geisha eller samuraj? att det inte var en tillfällighet att väserländsk konst, arkitektur och konsthantverkinspirerades och förvandlades av Japan. Det finns en agent: Japan.

ÅRSMÖTE MED SAMKVÄM

OCH UTNÄMNANDEN!

Även under verksamhetsåret 2021 har coronapandemin med åtföljande restriktioner i mångt och mycket varit styrande för klubbens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Vaccinationsprogrammet som inleddes under våren med start bland de äldre ledde, med ökad vaccinationstäckning, till successiva lättnader i den sociala isolering som restriktionerna medfört för många av klubbens medlemmar. Styrelsens har under året lagt fram ett fullständigt program för såväl vårens som höstens onsdagsträffar och har haft ambitionen att så långt möjligt hålla verksamheten i gång med iakttagande av gällande restriktioner.

Dessa innebar emellertid att vårens onsdagsträffar fick ställas in och först i juni startade verksamheten med Studiebesök på Alnarp och Vårfest på Kajuteriet i Limhamn, som båda genomfördes utomhus på ett smittsäkert sätt. Årsmötet sköts också upp till 1 september. Under hösten har samtliga onsdagsträffar kunnat genomföras om än inledningsvis med begränsningar i antalet deltagare.

Tack till styrelsen som under året planerat och planerat om utifrån snabbt växlande myndighetsdirektiv och restriktioner. Framför allt tack till Britta de Maré som haft huvudansvaret för bokningar, avbokningar och ombokningar av föreläsare. Stort tack också till föreläsarna, både de som kommit och de som med stort tålamod låtit sig bokas, ombokas och avbokas. Stort tack till Peter som ansvarat för coronasäker servering av inplastade smörgåsar och kakor vid borden.

Och tack också Peter för bokning av teaterbiljetter till de föreställningar som trots allt ägt rum!

Tack Erna, Inger, Ingela och Moniqa för att ni tagit hand om biblioteket och tack Nette för att du lett våra läs- och diskussionsmöten som även de fått anpassas efter gällande restriktioner.

Tack också till vår webbmaster Ann som förnyat vår hemsida och därvid även lockat nya medlemmar. Tack till våra revisorer som oväldigt granskat klubbens räkenskaper och tack till Bo och Esmail som sköter Skogshill och som hörsammat våra önskemål om uppdatering av den tekniska utrustningen.

Och sist men inte minst tack till alla medlemmar som ser till att Malmö Kvinnliga Klubb & Läsesällskap lever vidare - i med- och motgång! (Ordförande Martaretha Håkansson)

KERSTIN LINDBERG UTNÄMND TILL HEDERSMEDLEM 2022

Klubbmöte 

 

23 mars på MKKL


 

Den 23 mars hade MKKL besök av Fredrik Zimmerdahl, som driver Antiques and Design AB på Krafts torg i Lund.

Det blev ännu en mycket trevlig kväll, när Fredrik på ett intressant sätt berättade över ämnet ” Tre skånska modernister inom silversmide. De tre silversmederna var Wiven Nilsson, Sigurd Persson och Torun Bülow – Hübe.

Wiven Nilsson var den äldste av dessa tre silversmeder, född i Köpenhamn 1897 och döpt till Karl Edvard.

Även hans far var silversmed. Wiven Nilsson är mest känd för sina silverarbeten som smycken, halsband, armband och även broscher utförda i olika silverfärger, men även smycken i silver med en bergkristall.Förutom dessa föremål har han tillverkat kyrksilver, vaser  och silverbestick.  Efter sin död den 8 januari 1974 och framåt har hans silverarbeten blivit otroligt eftertraktade och värdefulla. Åldermannens kedja i Lunds S:t Knutsgille är tillverkad av Wiven Nilsson Den används bl.a. varje år när Knutsgillet i Lund har sin stora Knutsfest kring den 13 januari.

 

Den andre store silversmeden, som  Fredrik Zimmerdahl presenterade, var Sigurd Persson, som föddes i Helsingborg 1914 och dog i Stockholm 2003. Han var s.k. svensk ädelsmed, formgivare samt även skulptör och anses som en av 1900-talets största svenska formgivare. Han var en stor tillverkare  av bl.a. ljusstakar, bestick och lampetter och utförde sina arbeten i både silver och guld. Han inspirerades av rysk konstruktivism och  ville arbeta fram en ren förenklad form  i sina alster.

Den tredje silversmeden, som Fredrik presenterade var Vivianna Torun Bülow-Hübe, som föddes 1927 och dog  i Köpenhamn 2004. Hon var efterkrigstidens mest kända skandinaviska smyckedesigner och var den första kvinna, som vann världsrykte som silversmed och konstnär.

Hon var stilbildare bl.a. genom sitt berömda armbandsur och tillverkade även s.k. antistatus smycken tillverkade bl.a. av rotting. Hon samarbetade mycket med den kände danske silversmeden Georg Jensen men hade också kontakt både med Sigurd Persson och Wiven Nilsson. 

Det blev en mycket trevlig och rolig föreläsning, som vi medlemmar fick oss till dels. Efter föredraget fanns det möjlighet för våra medlemmar att få värderat några egna silverföremål.

Havsnivåhöjningar

- och effekter för skånska kusten

Anna Adell


23 februari 2022

Anna Adell


På senare tid har ett antal orkanliknande stormar förorsakat översvämningar och stor förstörelse i vårt närområde. Inte minst har Skogshill drabbats, då ett mycket gammalt träd blåste omkull och föll så illa att det klöv ett av bostadshusen. Mirakulöst kom ingen till skada. Därför kändes det extra angeläget och intressant att få höra Anna Adell berätta om ”Havsnivåhöjningar – och effekter för den skånska kusten”.

Anna är doktorand inom Costal Engineering and Climate Adaption vid Lunds Tekniska Högskola. 


Vi fick en inblick i hur havet stiger och mellan 2006 – 2018 steg den globala havsnivån med 3,7 mm per år. FN’s klimatpanel talar idag om den globala klimatomställningen och vi såg hur isavsmältning påverkar inlandsisarna på Grönland och Antarktis. Fossila gaser gör att havet blir varmare, vilket leder till att havet stiger.  Detta är dynamiska krafter som ger ökad stranderosion. Skåne är extra utsatt och ca 30 mil av den skånska kusten kan erodera.  Vi kommer att få se fler och värre översvämningar framöver, något som kan ge stora skador bland annat på infrastrukturen.


Det finns olika metoder för att skydda våra kuster mot erosion. Anna beskrev 3 olika: mjuka, kombinerade och hårda. Mjuka kan vara strandfodring (då man tillför sand och/eller vegetationstäcke). Kombinerade är ofta stenpartier och staket. Hårda innebär strandskoning (i form av stenblock eller betongplattor), konstruerade vågbrytare och hövder (konstruktioner som byggs ut från stranden). Exempel på de olika metoderna kan vi t.ex se vid Skälderviken och på olika ställen i Danmark. Danmark har kommit längre än vi inom området och vi kan lära en del från de danska metoderna. Planerna på Lynetteholmen är ett exempel på hur kustnära städer världen över försöker ta höjd för framtida konsekvenser av klimatförändringarna. Förutom att ge plats till 35 000 invånare ska ön skydda övriga Köpenhamn från översvämningar och stormfloder (detta har dock lett till ifrågasättande från Länsstyrelsen i Skåne när det gäller havsmiljön).


Det här är stort och komplext och många av oss fick lite att fundera på. Tack Anna för att du så skickligt uppmärksammade oss på ett mycket aktuellt ämne!


Margaretha Håkansson

Baltiska utsällningen 1914 - En spännande tid i Sverige

Anders Reisnert, tidigare stadsantikvarie i Malmö stad

Utställningen ägde rum i Malmö från 15 maj och blev sen avslutad pga det pågående första världskriget.

Namnet Baltiska kommer från de representerande fyra länderna runt Baltikum/Östersjön: Tyskland, Danmark, Ryssland (med då tillhörande Finland och de Baltiska Staterna) och Sverige (utan Norge).


Affischen av Ernst Norlinds visar ”världens högsta trätorn” med konstnärens omtyckta storkar i dåvarande jugend stil.

Utställningen var väldigt stor, belägen vid dagens Pildammsparken och mycket påkostad. 

Där presenterades de senaste tekniska skapelserna som t.ex. elektriska symaskiner, motorer, kullager … osv och även konst och design. 

 

Som kuriosa borde man nämna att kung Gustav V visade sina jakttroféer i en av paviljongerna och att kronprinsessan Margareta själv designade ”Blomstergatan” och deltog i projekteringen av det runda huset som vi alla Malmöbor känner till som Margaretapaviljongen.


Vi samlades i mindre styrka pga den fortfarande pågående pandemin. Vi var fyrtio förväntansfulla medlemmar på årets första möte. Föreläsningen var mycket givande!

Vid pennan Anna Sawicki

Affichen till Baltiska Utställningen Malmö 1914.

En liten anekdot är att en del utav MKKLs styrelse inspekterade uppbyggandet av Baltiska Utställningen1913.

Klicka här och se bilden!