Från sina resor i arabvärlden berättade Tina Thunander om religionen och om kvinnornas kamp och där de ”rättrogna” försvarar sakernas tillstånd med att det står i den heliga skrift. Detta var den klädsel Tina tvingades bära – abaja och nikab –. Denna kvinna (SE BILDSPEL), som f n sitter i fängelse, är en av ledarna i kampen för ökad jämlikhet. Och vissa mindre framsteg har gjorts; nu finns det både kvinnovagn på pendeltåget och café för kvinnor.
Professor emerita Inger Lindstedt ordförande i Malmö Förskönings- och Planteringsförening som är vår föreläsare idag kollar tekniken, medan medlemmarna lånar böcker, sätter sig tillrätta för att avnjuta Peters mat och värdinnorna samlar sig inför serveringen.
Engagemanget bland åhörarna var som synes stort när Malmös polismästare Stefan Sintéus informerade om hur polisen ser på det kriminella läget. I stort är det faktiskt bättre än vi trodde; en viss typ av buset har försvunnit, och inlämnade vapen fyller konferensbordet, Det gör dock inte dagens utmaningar mindre. Måtte samhällskvarnarna mala lite snabbare.
Publiken fylld av förväntan. Här Leif Mazetti-Nissen i samtal med väninnan Ulla Danielsson.Vår gäst presenteras av klubbens ordförande Annika Hill. Malmö Choklad och Konfektfabriks AB vid Bergsgatan startades av farfar Emil Nissen år 1888. Han kom från Köpenhamn och byggde fabriken i Sverige för att inte konkurrera med sin egen far som hade karamellfabrik i Danmark. 1904 började man sälja kakao i förseglade påsar illustrerade med ett par ögon. Detta för att visa att det var produkt av första klass. Produkten blev snart känd som"kakaon med ögonen" som senare i folkmun blev "ögonkakao". 1956 bytte man varumärke till de då redan välbekanta ögonen i en ny utformning av formgivaren Olle Eksell. Namnet Mazetti, kommer från det italienska ordet 'mazzo' - "det lilla knippet" (med anspelning på en bukett av olika produkter). Här producerades andra varor som vanillinsocker , tablettaskarna "viol", "emser", "salta katten" och "tutti frutti" och många andra godsaker. År 1975 köptes Mazetti upp av finska Fazer, men ögonen blev kvar som varumärke för firmans hushållsprodukter. Tillverkningen i Malmö lades ned 1992.
MKKL hade även besök av: Erik Osvald – Vad händer med boken i dagens medielandskap? Erik Osvald, förlagschef på Historiska Media som ger ut böcker inom många genrer, redogjorde för sin syn på framtidens läsvanor. Den 6 mars var det ÅRSMÖTE & ”Mazettis blandning” – Katarina Mazetti. Katarina Mazetti satt på bordet och berättade livfullt om sitt författarskap. Sen var det "Stenbergamannen – mördare och psykopat" – Trygve Bång. Vidare ”Ett liv i bilder” – Pierre Mens. Pierre levde med sin familj i många afrikanska länder, bl.a. Rhodesien, dagens Zimbabwe. Passet gällde inte någonstans utanför landet. Vi hade även Yimin Qian som föreläste om "Xi´an från tidernas begynnelse till framtiden", studerande på Internationell a Universitet et i Xi´an och berättar om Kinas historia med utgångspunkt från Xi´ans utveckling.
Med fortsättning: "Malmö igår - idag och i morgon" - näringsdirektören Pehr Andersson. Pehr Anderson berättar om vilken dynamisk stad Malmö är. Närheten till kontinenten och Nordens största flygplats är bidragande faktorer till stadens utveckling. Ej att förglömma: ”Barbie” – Lotta Malmstedt.
I sitt föredrag tar författaren Lotta Malmstedt upp olika aspekter av Barbies fascinerande värld: som leksak, kulturyttring och som samlarobjekt – men också kopplingarna till vår egen tid, där många kanske undrar hur det kommer sig att Barbie väckt så starka känslor, både positiva och negativa, under snart 50 år. Och ”Böcker som låtit tala om sig” – Immi Lundin där Immi Lundin, som är fil dr i litteraturvetenskap, litteraturkritiker och lärare vid journalist- och författarutbildningarna vid Lunds universitet, presenteras av ordförande Annika Hill. Immi berättar om fenomenet shared-reading som växer lavinartat i Storbritannien. Små grupper som leds av utbildade lärare har blivit lite grann av en folkrörelse. Ett urval av intressanta böcker, presenterade med Immis personliga prägel och inlevelse.
Sist men inte på något sätt minst blev det "Charles Darwins liv och hans evolutionsteori" - Ingvar Kärnefelt. Ingvar Kärnefelt är professor emeritus i biologi och botanik vid Lunds universitet och har även varit chef för både botaniska museet i Lund och det biologiska museet vid Lunds universitet. Berättelse om Charles Darwins liv. Uppväxten, studietiden, intressen och den nästan 5 år långa båtresan med H.M.S. Beagle. Resan blev så småningom källan till hans revolutionerande teori "Om arternas uppkomst". Ingvars skildring presenterandes med många bilder.
Ni hittar oss på
SKOGSHILL
MARIETORPS ALLÉ 28G
217 74 MALMÖ