Här får Ni bilder & text från föregående föreläsare på MKKL:s klubbaftnar
År 2021
MKKLs första onsdagskvällsföreläsning efter en lång, ofrivillig paus! Eftersom restriktionerna ang. covid fortfarande gäller träffades vi i en något mindre samling, dvs 50 personer.
Säsongen startade med ett årsmöte där styrelsen efter en omröstning fortsätter i samma oförändrade styrka. Efter infon om Malmö Operas program från Peter kom vi till kvällens huvudämne.
Föreläsaren Sven Erlandsson har fotografering som sitt livs största hobby. Sven bor i närheten av st. Andreas kyrkan och bestämde sig tidigt för att dokumentera nedmonteringen och sedan återuppbyggnaden av klocktornet.
Lite fakta. Klocktornet och kyrkan byggdesår 1959, tornet är 41 m högt. Skador på betongen och rost på armeringen kunde orsaka att klocktornet kunde falla. Då bestämdes det att man skulle ta ner tornet bit för bit och sedan återbygga en ny kopia men med en helt annan teknologi. Budgeten var på c:a 17 miljoner. Arbetet med nedmonteringen var det svåraste momentet. Nedsågade bitar kunde väga 20 ton. Arbetet som sköttes av en enorm kran pågick i tre månader. På sensommaren 2020 påbörjades återuppbyggandet. Enorma ”legoklossar” förankrades med stålarmering. Precisionsarbete av högsta ingenjörskonst!
Vi fick följa varje skede av arbetet genom Svens fantastiska illustrerande foton.
Tack för en intressant kväll!
HÄR HITTAR NI SVEN ERLANDSSONS HEMSIDA MED MÅNGA BILDER - FRÅN MALMÖ TILL VÄRLDEN!
Föreläsningen var mycket spännande! Vart går egentligen gränsen mellan människa och maskin?
UR Samtid har en fin inspelning där Jakob föreläser om det vi fick ta del av denna afton. Här nedan hittar ni en länk till det. Föreläsningen är på engelska men det finns undertext på svenska.
Livets museum är ett medicinmuseum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Museet drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete med Sydvsenska Medicinhistoriska Sällskapet där vi även hittar Eva Ljunggren. Eva berättade med stor inlevelse om museet trots lite strul med det tekniska denna afton. Eva berättade på ett sådant sätt att man trodde att man faktiskt gick i korridorerna där på museet. Det är nog helt klart värt ett besök! Vi tackar Eva så hjärtligt för besöket.
Foto: Gunnel B & Kerstin L
Eskil Fagerström, journalist, författare och Italienkännare, har gett ut ett flertal böcker. Böckerna har varit både reseskildringar och historiska berättelser som ”Italiens moderna historia” och den senaste boken, ”Rom: en stads historia”. Eskil säger att det är lätt att bli förälskad i Italien, ett land som förutom att vara vackert dessutom har både en fascinerande kultur, underbar mat och vin.
Under kvällens tema har Eskil valt att göra ett antal nedslag i Italiens historia kopplat till hur kvinnornas ställning har utvecklats i landet. Några av de namn som Eskil tar fram är
Rösträtt för kvinnor var aktuell redan före första världskriget, men fick vänta till efter andra världskriget (1948). Många kvinnor var aktiva i flera motståndsrörelser.
Några andra kvinnor som Eskil nämnde,
I början av 1960-talet fanns det inga kvinnliga åklagare eller domare i Italien. Aborter var fullständigt förbjudna vilket ledde till många illegala aborter och en stark opinion för att legalisera fria aborter växte fram.
I slutet av 70-talet togs lagen om ”rehabiliterande äktenskap” bort och sedan 1978 har Italien fri abort, men 70% av läkarna vägrar att utföra dem.
Idag finns det kvinnor på många ledande befattningar i Italien, men fortfarande är man långt efter Sverige. Andel yrkesarbetande kvinnor är 50%, jämfört med 80% i Sverige.
Det föds färre och färre barn och det blir fler och fler äldre. Barnomsorg är inte utbyggd och många väljer att inte skaffa barn. 2020 föddes färre barn än när Italien grundades 1861. Italienska män, två av tre mellan 17 och 34 år bor fortfarande kvar i barndomshemmet med åtminstone en förälder. De kallas för ”mammoni”, vilket betyder morsgrisar.
Grazie Eskil per una lezione molto interessante!
Jalle är en musiker som vet hur man spelar munspel, men han har också ett stort engagemang för barn och ungdom – och deras utveckling. Jalles intresse för historia, samhällskunskap och svenska språket ledde till en lärarexamen och en fil.mag. i pedagogik. Från att ha arbetat som ämneslärare blev han bitr. rektor på Mediegymnasiet i Malmö och under 2010 var han projektledare i Malmö Stad för projektet Engagemang för Malmö. Nu har Jalle precis avslutat arbetet som chef för Malmö stads Kulturskola. För många är dessutom Jalle känd för att ha varit med och startat och spelat i Wilmer X.
Jalle började med att ta oss med på ”resa” i Malmö under 50, 60 och 70-talet för att åskådliggöra den stora utveckling som skett. Från industristad till kunskapsstad. Många igenkännande nickar och leenden sågs bland oss. Det blev som en liten nostalgitripp och man kunde lätt känna spårvagnslukten och komma ihåg hur det var att sitta långt framme i 1:an på väg mot Kastanjeplan i Rosengårdsstaden. I svängarna kändes det som att den bakre delen hängde utanför spåren! Jalle berättade också om sin egen skolgång där en ung, nästan nyutexaminerad lärare, fick en stökig klass på rätt köl – och som fortfarande minns sin lärarinna med positiv känsla. ”Utan henne hade jag aldrig varit där jag är idag” (Lärarinnan var Margareta Palmqvist).
Det känns naturligt att Jalle kom in på kultursidan i skolvärlden. Först på Mediegymnasiet och efter projektet Engagemang för Malmö vidare som chef för Kulturskolan. En intressant och spännande värld öppnade sig för många av oss lyssnare. Kulturskolan ska värna om och skapa såväl dagens som morgondagens kulturarv och erbjuda alla barn i Malmö möjligheter och verktyg för att skapa, utöva och uppleva olika former av kultur. Den ska vara tillgänglig med sin verksamhet för alla barn och unga mellan 7 och 19 år som bor i Malmö, oavsett sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar, i alla stadsområden. I Kulturskolan träffar man nya vänner och samtidigt slipar man sina förmågor. Här kan man lära sig dansa streetdance, göra film, spela ett instrument eller producera musik digitalt. Det finns ett 30-tal kurser och dessutom en stor mängd helg- och lovaktiviteter. Allting är efter skoltid. Kulturskolor finns numera över hela landet.
Jalle gjorde oss också nyfikna på ”2-ornas kör” och ”El Sistema”. Det sistnämnda är en världsomspännande rörelse som med musikens kraft hjälper människor att påverka sina liv till det bättre. Startades 1975 av Jose Antonio Abrerio i Caracas, Venezuela och finns idag i ett 70-tal länder. I Sverige har El Sistema funnits sedan 2010 då den första undervisningen startade i kulturskolan i Hammarkullen, Göteborg. I Malmö finns El Sistema-projekt i Seved, Herrgården, Kirseberg, Segevång och Rörsjöskolan och här träffas barn 3 gånger i veckan för att spela klassisk musik och detta har bl.a. medverkat till att ändra image på en del skolor.
För flera av oss öppnade sig en ny värld och Jalles personliga, och pedagogiska, sätt att beskriva denna kulturella utveckling gjorde att vi ska försöka få biljetter till kommande konserter på Malmö Live. Tack Jalle och lycka till med fortsättningen
24 november 2021 MKKL-onsdagsträff ”En bok är en perfekt julklapp” ”
Theresa Benér, svensk kulturjournalist och teaterkritiker är tillsammans med Peggy Eklöf delägare till bokhandeln Bokvärlden på Fridhemstorget. Att besöka Bokvärlden känns nästan som att komma hem till någon som har många böcker i bokhyllan och det är lätt att försjunka i alla fantastiska och vackra böcker. Bokvärlden anordnar också författarträffar och litterära salonger. För en vecka sedan fanns Monica Braw på plats och talade inspirerande om Japan och Japonismen och boken ”Geisha eller Samuraj” och idag var det frukostträff med Herman Lindqvist och hans bok om ”Erik, Nordens härskare och sjörövarkung”.
Att Theresa lever i en värld av böcker går inte att ta miste på, inte heller hennes stora kärlek till litteratur.
MKKL bjöd in Theresa för att vi skulle få höra mer om Bokvärlden och för att vi skulle inspireras till tips på julklappsböcker. Theresa bjöd oss på en resa med flera destinationer. Hennes tips vände sig till alla åldrar och intressen – och väckte intresse för författare och böcker som många av oss inte kände till. Flera av oss hittade säkert julklappsböcker till vänner, syskon, barn och barnbarn och någon tänkte kanske (precis som jag) att i år ska jag ge mig själv en bok i julklapp. För min del blir det Mia Kankimäkis ”Kvinnor jag tänker på om natten”!
Tack Theresa för en mycket inspirerande guidning i bokvärlden!
(vill du veta mer om Bokvärlden, besök deras hemsida www.bokvaerlden.se)
/Margaretha Håkansson
Ni hittar oss på
SKOGSHILL
MARIETORPS ALLÉ 28G
217 74 MALMÖ