Här får Ni bilder & text från föregående föreläsare på MKKL:s klubbaftnar
Vår- och hösttermin 2020
Onsdag den 14 oktober var Petra Preisler, doktorand i konstvetenskap vid Lunds Universitet, hos oss. Intresset och förväntningarna var stora inför kvällen. Anna Ancher betraktas idag som en av Nordens främsta konstnärinnor som hyllas för sin gränsöverskridande användning av färg och sin fantastiska förmåga att skapa ljusspel.
I sitt konstnärskap skildrade Anna Ancher familjelivet och skagenbornas vardag. Ofta avbildade hon kvinnor. Tavlorna utmärks av stillhet, intimitet och en stor ödmjukhet inför motivet. Anna Ancher var influerad av olika konstinriktningar: holländskt 1600-talsmåleri och impressionistiskt sätt att återskapa ljuset. Margareta Håkanson tackar Petra Preisler för en inspirerande kväll. Vi blir även informerade om att Statens Museum for Kunst i Köpenhamn kommer att ha en utställning om Anna Ancher under perioden 4 :e november 2020 - 31 :e januari 2021.
Den 30 september kom Leif Hjärre, som är egyptolog, är son och sonson till grundarna och innehavare av Gärsnäs möbler. Gärsnäs möbler har inrett Riksdagen, Rosenbad, Riddarhuset och mängder av andra offentliga miljöer
plus alla svenska ambassader. T.o.m. Australiens parlament har fått 3500 sittplatser av Gärsnäs design. Leif Hjärre bjuder på sin häpnadsväckande livshistoria på ett underhållande och lättsamt sätt. Vilken resa!
Egypten, Leifs stora intresse. Hit har han guidat ett flertal grupper. Vi blir imponerade av hans omfattande kunskap och passion för den gamla civilisationen. Kvällen uppfyllde allas förväntningar!
Ålevangeliet - Patrik Svensson
16 september kommer Patrik Svensson med "Ålevangeliet". P. g. a. Covid-19 restriktioner är salen glesare, bara 36 personer. Avstånden mellan borden är större och inplastade smörgåsar ligger på papperstallrikar. Allt för att minimera smittorisken!
Patrik Svensson introducerar oss i den stora "ålfrågan". Ålen som art fascinerade redan de gamla grekerna och även idag är ålens fortplantning ett mysterium som vetenskapen inte har kunnat kartlägga fullt ut. Ålen är en gåtfull fisk. Det vi vet är att ålen föds i Sargassohavet söder om Bermuda och sedan flyttar med Golfströmmen till våra europeiska sjöar och åar. Där lever de i flera år för att genomgå sin sista metamorfos och sen som blankålvandra tillbaka till sin födelseplats för att leka och dö. Patrik läser några sidor av sin fascinerande bok.
Ålen som är miljoner år gammal som art har nu börjat att försvinna. I jämförelse med 70-talet har den europeiska ålen minskat med 95% av beståndet. Är det klimatförändringarna som ändrar havsströmmarna? Beror det på våra vattenkraftverk, sjukdomar eller på överfisket? Frågan är akut! Margareta Håkansson tackar Patrik Svensson för föreläsningen. Vi är upprymda av ämnet och glada att klubben har startat upp igen efter en halvårig, ofrivillig paus och detta med ett så spännande och intressant ämne.
Kvällen börjar med Årsmötet enligt protokollet. Annika Hill avslutar sitt ordförandeskap och blir avtackad av Kerstin Lindberg. Till MKKLs ordförande väljs enhetligt Margareta Håkansson.
Aida Kalnins, kostymdesigner och scenograf, beskriver arbetet bakom kulisserna i filmvärlden. Aida har gjort scenografin till flera filmer, t.ex. "Fågelfångarens son" regisserad av Richard Hobert (år 2018). Aida berättar med engagemang och brinnande kärlek till sitt yrke om vilka praktiska svårigheter man kan ha vid filminspelningar.
Soja är bra för att skapa rost, smuts och jord är fantastiskt för att patinera nya plankor till gamla interiörer. Man skapar illusionen om ödsliga hus genom fotoklipp från andra hus. Tipsen är många! Vi blir gripna av vilket enormt arbete som ligger bakom varje tagning.
Tack Aida!
Återigen en välbesökt onsdagsträff och denna gången fick vi höra Emma Leijnse, journalist på Sydsvenskan och en av Sveriges mest profilerade skol- och utbildningsreporter. Emma har gett ut två böcker, "Godkänt?" en reportagebok om den svenska skolan och "Fördel kvinna: den tysta utbildningsrevolutionen".
I större delen av västvärlden har kvinnornas utbildningsnivå passerat männens, något som påverkar vårt samhälle på alla nivåer. När flickor säger "jag lyckas för att jag jobbar för det", säger pojkar "jag lyckas för att ag har talang" vilket förstärks av att flickor ser utbildning och resultat som sitt eget ansvar, medan pojkar menar att det är andras ansvar.
I den efterföljande frågestunden diskuterades utbildningsnivåer och vårt behov av hantverksyrken.
Byggmästare Christan Lauritz Müller vid Västra Klagstorp - Tygelsjö Järnväg, KTJ.
Dagens föreläsning den 5 februari väckte rekordstort intresse. Kvällens huvudperson är Robert Wahlström Harr - ingenjören, konstnären, redaktören och tidigare ordföranden för Limhamns Museiförening. Berättelse om den historiska utvecklingen av Malmö stad och dess gränsområde s.k. Hylliekroken, som associeras med danskfödde storbyggmästaren C.L. Müller.
Den 8 januari berättar Ingrid Wall om dotters uppväxt och studietiden. Kims bedrifter i skolan beskrivs genom en mängd roliga episoder. Hon hade stor livsglädje samt stort mod och integritet. Som väntat var intresset mycket stort.
För att försöka ta sig genom sorgen har Ingrid Wall skrivit boken "När orden tar slut".
Ingrid och Joachim är verksamma i ett antal olika projekt, fonder och utställningar.
Vid Kims födelsedagar utdelas ett stipendium till en driven kvinnlig journalist. Vi glömmer aldrig denna omskakande kväll!
Under rubriken ”Med lust för blommor” underhöll Anita Löfvendahl oss. Genom sitt intresse och sin talang har hon sett många länder och intressanta människor. Hon har bl a undervisat i Japan i blomsterbindning!
Den 4 april blev det "Starka kvinnor och udda gubbar" med Richard Sandberg. Den 18 april var det vårfest och Denna kväll kom trevlige Erik Ask-Upmark i väst och kubb. Efter att vi även i år fått avnjuta Gudruns läckra vårlax med tillbehör satte han sig vid flygeln, spelade och sjöng.
19 september ”Snöstormen 1979 – en vinter utöver det vanliga” – Karsten Erichs vidare till den 3 oktober då det blev ”Två vänner som inte alltid var sams” – Ulf R. Johansson. Ulf berättade sedan med inlevelse om och höjde en skål både för Fritiof Nilsson Piraten och för Sten Broman. 17 oktober ”Bokhandlaren som inte slutade läsa” – Eva Lassen. Bland andra rekommenderade hon "nej och åter nej" av norska Nina Lykke.
Sen kom den 31 oktober med ” Malmö – en stad i förvandling och utveckling” – Ilmar Reepalu. Industrialiseringen kom tidigt till Malmö. Men allt har en ände; Kockumskranen var det sista som försvann. Istället inleddes utvecklingen av ett nytt Malmö med start i Västra Hamnen. Och så kom bron! Med högskolan ökade mångfalden och Malmö föryngrades. En excellent föredragshållare och en trollbunden publik. 14 november stundade "Att bli äldre och behålla sin ungdom – går det?" – Charlotte Erlanson-Albertsson. En entusiastisk och medryckande professor Charlotte Erlanson-Albertsson gav oss många kostråd. Förslag på frukost är frukt och bär (olika färger), havregryn, mandel eller nötter, bröd, kaffe eller te. Tuggandet stimulerar hjärnan! Fettförbränning sker på natten när du sover ( minst 6 timmars sömn). Försök få med hela färgskalan i frukter och bär.
En andaktig avslutning blev det 28 november: ”Vem var Jane Austen?” – Birgitta Berglund. På Jane Austens tid stod litteraturen högt i kurs hos främst kvinnorna. Många skrev också böcker, men det framkom inte på bokomslagen. Först efter hennes döderkändes Jane Austens författarskap.
Våren inleddes med att "diversearbetaren" Kalle Lind talade "Om mig själv och andra gubbar". Den 24 januari "Bland blod, blinningar och baksluga zebror". Susanne Åkesson, professor vid biologiska institutionen i Lund lockade många medlemmar med denna rubrik till MKKL den 24/1. Hennes specialitet är djurs navigation och kompassorientering. Vi lärde oss att blinning är detsamma som broms! Vi fick också förslag på hur man kan undvika dem. Att bära randigt som en zebra, t o m måla sig randigt kan hjälpa. Många intressanta studier redovisades.
7 februari: Valle Westesson är en riktig mångsysslare. Han började som guldsmed, fortsatte som ståuppkomiker och är nu framförallt författare och ”upptäcksresande” av balla ställen. 21 februari Malin Rutberg talade under rubriken "Livet är för djävligt och förunderligt" och beskrev efter cancerbeskedet depressionen men också hur hon med båda brösten bortopererade nu får livet att gå vidare. Bilden (en "Selfie") är tagen av Malin. Årsmöte den 7 mars!
Efter årsmötet talade professor Torbjörn Forslid under rubriken "Män och manlighet i litteraturen".
Under detta år skedde följande: "Nobelmiddagen bakom kulisserna" (från servitör till generalkonsul). William Marshall. WM bjöd på en spännande och underhållande resa med flera roliga episoder. Hade ivriga åhörare även efter föredraget. "Hur jag hamnade i shejkernas land och hur jag klarade kulturkrocken", var ämnet på Hans Perssons föredrag. Efter många år i läkemedelsbranschen delade Hans Persson
med sig av sina erfarenheter och äventyr runt om i världen. Vidare blev det "Vattnet i en föränderlig värld" Tilla Larsson, civilingenjör från LTH och vattenexpert på Jordbruksverket. Tilla på ett briljant sätt förklarade vikten av avrinningsmöjligheter för vatten.
Om dröm och verklighet i dagens Ryssland informerade professor Kristian Gerner med "Ryssland - vår ständiga huvudvärk". Vår Carin Gyllander har rest i Ryssland med Kristian som reseledare. "Dronningen ändrade mitt liv” var rubriken på Torben Hardenbergs föreläsning på MKKl. Sedan han år 1978 sålde sitt första smycke till danska drottningen har han utvecklat sitt konsthantverk till fulländning. Torben Hardenberg är dyslektiker, men ingen av oss tvekade på ”handens medfödda intelligens” som Alf Henriksson uttrycker det. Med stor iver och entusiasm visade Torben framför allt smycken men även andra föremål som dessa saltkar . HEMSIDA TILL Torben Hardenberg: http://torbenhardenberg.dk
Höstens första möte bjöd på härlig underhållning av Tommy Juth! "Från brandman till operasångare- hur tusan gick det till"? Ja, det fick vi besked på i både ord och ton! Den 19 april var det Vår- och födelsedagsfest! Gudrun Wahldén har under många år levererat mat, smörgåsar, sallader och inte minst laxen till vårsupén. Gudrun fortsätter nu i föreningen som "endast" medlem. Vi tackar för allt gott som serverats. På dagen för 108 år sedan startades MKKL! Detta uppmärksammades genom att Maria Rosensköld ledde sången som Claes Ericsson diktat till vårt 100 års jubileum. Efter maten underhöll Pierre Malmqvist och Peter Sjögren. ”Segla med Albatross”. Carl Erik Andersson, författare och världsomseglare. Carl Erik berättade om hur två män bestämde sig för att göra verklighet av sina gemensamma drömmar. En berättelse om uppoffringar och vänskap och sökande efter harmoni. En fängslande resa på 3 år. Carl Erik Andersson och ordföranden Ann Gustrin.
Och innan detta blev det; ”Musikens USA, en resa till Nashville, Memphis och New Orleans”. Göran Ekblad. Reseledare från företaget TagAlong. Göran Ekblad leder oss på en musikresa i USA. Kvinnors röster – kvinnoöden från 1800-talet Eva-Helen Ulvros. Professor i historia vid Lunds Universitet. Författare. Eva-Helen Ulvros gav oss en levande och mycket intressant inblick i den stora samhällsomvandling som Sverige genomgick från sent 1700-tal till tidigt 2000-tal, och då framför allt för kvinnornas situation då och nu. Samt
”Hur jag driver mitt galleri i Malmö”. Gert-Olle Göransson. Gallerist, Galleri Ping-Pong. Galleri Ping-Pong har sedan starten inriktat sig på den unga, lokala samtidskonsten kombinerat med äldre personliga favoriter. ”VANTAR – Fáhttsa – Magdalenas första minnen”. Majvor Massa Eriksson. Leg. fysioterapeut. Författare och verksam i Sameföreningen Samer i Syd. Majvor Massa Eriksson delade med sig av sina "lapska" rötter. Ja, hon kallas sig fortfarande lapp. Den samiska flaggan är från 1986 och används i alla länder som symbol för sapmi. Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim 6 februari 1917, och varje år firas den samiska nationaldagen på flera håll i Sverige.
Annika Hill informerade om boken "Bruna pennor" I vanlig ordning är biblioteket öppet en stund före kvällens ordinarie program. ”Bruna pennor – om nazistiska motiv i svenska kvinnors litteratur”. Bibi Jonsson. Professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Författare. Första föreläsningen hos MKKL 2017, blev fantastiskt intressant när Bibi Jonsson berättade om de kvinnliga författare som anslöt till, eller i efterhand associerats med nazismen. Som vanligt började kvällen med Peters goda smörgåsar.
Förre ordföranden Hanne-Louise Ericsson avtackades och hyllades. Hon har varit medlem i 16 år, sekreterare sedan 2002 och ordförande sedan 2012. Styrelsen utsåg henne till hedersmedlem!
Efter årsmötesförhandlingarna avtackades avgående ledamöter. Fr v Maria Rosensköld, Sarah Wängdal
Marie-Louise Palmqvist samt Lilian Nyberg
Årsmötet inleddes med ett tänt ljus och en tyst minut, för de av våra medlemmar som lämnat oss under 2016.
Vi minns och saknar Er!
Elsie Rönnbäck
Ulla Göransson
Ulla Thonning
Wivecka Sökjer-Petersen
Ethel Klasvik
Och inte bara föreläsare! Många utflykter och studiebesök har avklarats med MKKL:s medlemmar.
Vi har samlat fotogalleri samt pdf.fil tidigare klubbaftnar till Er (KLICKA PÅ KNAPPARNA) med ett antal pfd-filer med årens program.
Möjligtvis saknas något - webmaster jobbar hårt för att finna all relevant information till Er medlemmar i det gedigna historiska materialet!
Med förhoppning att Ni finner vad Ni söker och att minnena tar Er tillbaka till härliga upplevelser, eftertanke och goda skratt!
Har Ni tips på något alldeles speciellt möte, besök eller utflykt så hör av Er till webmaster.
Webmaster Ann Lindberg
Ni hittar oss på
SKOGSHILL
MARIETORPS ALLÉ 28G
217 74 MALMÖ