Möteslokal: Skogshill, Marietorps allé 28 G i Malmö (vid Malmborgs, Erikslust).
START 31 januari.
Därefter varannan onsdag ojämna veckor mellan kl. 13:30 och 15:30.
Kaffe/te tillhandahålles men kaffebröd får var och en ta med själv
Kontakta läsecirkeln genom att klicka på knappen nedan!
“Kanske känns en karaktär igen från ditt eget liv, de personliga dragen i någon karaktär kanske lockar till att utforska dig själv eller en vän? Vilken roll spelar de olika karaktärerna för motiven i boken?”
Karaktärer
“Även om en författare har sitt eget syfte - eller inte - i sin berättelse kan tema, rytm och relationer lyfta fram karaktärer som i sig ger en förståelse för författarens avsedda meddelande”
Symbolik
“Vilka känslor väcker läsandet, karaktärerna och egenskaperna i boken? Och vad händer i läsecirkeln när Ni diskuterar och analyserar den gemensamt lästa boken?”
Känslor
Nya böcker 2024
Följande böcker har tillkommit till biblioteket
Ahndoril, Alex - Jag kommer att hitta nyckeln
Brunk Holmqvist, Karin - Nuckorna på hörnet
Börjlind, Cilla - Nattens öga
Hjulström, Carin - Bara ett litet mord
Hjulström, Carin - Kärlek sökes
George, Elisabeth - Det straff hon förtjänar
Jansson, Anna - Dansa min docka
Musson, Guilluame - Samtal från en ängel
Slaughter, Karin - Den tysta kvinnan
Ångström, Emma - Det hon förtjänar
Nya böcker!
Följande böcker har tillkommit till biblioteket, samtliga skänkta:
Vidovic, Savo (2021) Savos vandring
O´Flanagan, Sheila (2022) En oväntad resa
Fagerlund, Jenny (2020) Ett litet steg på vägen
Riley, Lucinda/Whittaker, Harry (2023) Atlas
Edgren-Alden, Rebecka (2023) Röd augustimåne
Moriarty, Liane (2019) Nio främlingar
Bengts, Marie (2019) Döden klär i domino
Adolfsson, Marie (2023) Nödvändigt ont
Horst, Jörn Lier (2022) Gränslös
Jungstedt, Marie (2019) Jag ser dig
Bokcirkeln i Läsesällskapet i MKKL presenterar här två böcker som lästes gemensamt under höstterminen 2022.
Svärmodern av Moa Herngren. Moa Herngren är född 1969 och syster till Måns och Felix Herngren. Hon bor i Stockholm med man, tre bonusbarn och en vuxen son från tidigare förhållande.
Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.
Boken handlar om den ensamstående mamman Åsa som alltid har haft en nära relation till sin son. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras då sonen träffar sin flickvän. När paret akut behöver någonstans att bo ställer Åsa sin egen lägenhet till förfogande. Men att plötsligt bo tillsammans med sin vuxne son och hans flickvän ställer helt andra krav på relationerna. Och när Åsa en dag, med de godaste av intentioner, råkar få veta något hon inte borde, blir det början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.
Missförstådd lämnas Åsa med en ny bild av sin sons uppväxt, fylld av anklagelser hon inte alls känner igen. Är det verkligen han själv bakom orden, eller har han låtit sig påverkas av någon annan? Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon, utan hennes svärdotter. Och när hennes egen mamma går bort upptäcker hon att ingen längre finns vid hennes sida.
Text www.bokus.com
Svärmodern finns att lyssna på via Storytel och Bookbeat samt att köpa via till exempel Bokus och Adlibris. Ni kan naturligtvis också låna boken på ditt lokala bibliotek. Ni kan även klicka in på länken nedan (publicerad på SVT nyheter):
https://www.svt.se/kultur/isabel-allende-violeta-andarnas-hus-bebal-jessika
Nästa gemensamma bok blev Violeta av Isabel Allende. Författaren anses vara en av de första framgångsrika kvinnliga romanförfattarna i Latinamerika. Allende är föd i Lima, Peru 1942. Hennes böcker handlar om hennes egen familj och hon är mest känd för romanen Andarnas hus från 1982.
Familjen, kärleken och barnen står i fokus i denna färgsprakande och mustiga historia fylld av vemod och livsvisdom. Isabel Allende tar avstamp i pandemins tid. Året är 1920, flickan Violeta ser dagens ljus i den chilenska överklassfamiljen del Valle och spanska sjukan skördar liv världen över. Hundra år senare ligger Violeta på sin dödsbädd och ännu en pandemi drar över jorden.
Romanen är skriven i form av ett långt brev från Violeta till barnbarnet Camilo, ett ömsint avsked där hon skriver fram såväl sin egen som landets dramatiska historia. Familjen del Valle drabbas hårt av pandemin och den efterföljande ekonomiska krisen. De tvingas lämna storstaden och flytta söderut.
Efter faderns självmord lyckas Violeta och hennes äldste bror rida ut familjens ekonomiska kris. Hon ingår ett "ekonomiskt smart" äktenskap med en framgångsrik tysk. Men efter bara några år möter hon passionen i en stilig och farlig äventyrare. Skandalen är ett faktum och Violeta får känna av hur olika spelreglerna för män och kvinnor ser ut. Tillbaka i Santiago får hon börja om på nytt och försörja sig och de båda barnen, eftersom hennes passionerade älskare visar sig vara mer intresserad av sprit, hästar och skumraskaffärer än av familjeliv.
Allende berättar inlevelsefullt om Violetas vedermödor som kvinna. Hon får uppleva den stora jordbävningen 1960, militärkuppen 1973 och Chiles mödosamma väg tillbaka till demokrati. Men det hårdaste slaget blir förlusten av dottern, som dör av en överdos, och lämnar en nyfödd son efter sig. Violeta tar sig an pojken, Camilo, som hon uppfostrar som sin egen son.
Det långa brev som utgör romanen är Violetas försök att förklara varför livet blev som det blev och hur det kunde gå så illa för Camilos mamma. Berättelsen är också en sorgesång över ett förlorat barn, och om kampen mot skuldkänslorna över att inte ha kunnat rädda sitt eget barn.
Violeta är en storartad berättelse som påminner oss om vad stor litteratur kan vara. Isabel Allende bjuder på en äkta läsfest!
Text: www.adlibris.se
Boken Violeta finns att lyssna på via Storytel samt att köpa via till exempel Bokus och Akademibokhandeln. Ni kan naturligtvis också låna boken på ditt lokala bibliotek.
En nyhet för dagen!
EN NYHET!
En nyhet idag (7 mars 2023) från Astrid Lindgren Memorial Award är att årets pris 2023 gick till Laurie Halse Anderson som är Amerikas främsta författare av ungdomsböcker. En bok, vad jag kan hitta, finns översatt på svenska. Skärvor av minnen (2015). På dagens Kulturnyheterna (SVT) berättades att även boken Speak (översatt till Säg något) ska finnas översatt. Läs mer här > https://alma.se
Den första bibliotikarien, fröken Stina Callmer, tillsattes år 1913.Alltsedan Klubbens början har bibliotekets angelägenheter handhafts av en nämn. Den första nändens ledamöter har varit fru Alicia Gauffin, fru Eva af Geijerstam, fröken Anna Herslow, fru Ninni Hommerberg och fröken Ebba Lindencrona.
Alla medlemmar är mycket välkommna att låna böcker från MKKL’s bibliotek. Glöm inte att skriva in lånet i därför avsedd pärm med ditt namn, boktitel, författare och lånedatum. Lika viktigt är att skriva in i pärmen när boken/böckerna återlämnas.
Kvällens bibliotekarier står gärna till tjänst, och blir mycket glada om så många som möjligt gör anspråk på deras tjänster. De tar också gärna emot tips på inköp av nya böcker.
Nämndens ledamöter är idag Erna Göransson, Moniqa Hammarström, Inger Jonsson och Ingela Rydstedt.
Info från biblioteksgruppen
Nedan följer en lista på nyanskaffade böcker (mars 2023) till vårt bibliotek, inköpta såväl som skänkta:
”Vid havet” Abdulrazak Gurnah
”Veronas dotter” Alyson Richman
”Äkta kärlekar” Taylor Jenkins Reid
”På ett ögonblick” Suzanne Redfearn
”Med hjärtat som insats” Simona Ahrnstedt
”Natriumklorid” Jussi Adler-Olsen
”De kapabla” Klas Ekman
”Som man sår” Hjort & Rosenfeldt
”Systrarna från Toscana” Lori Nelson Spielman
”Den tysta patienten” Alex Michaelides
”Vid min sida” Sheila O´Flanagan
Nyinköpta böcker 2022-23
Björn Ranelid Min skolfröken skall vara ett frimärke
Annie Ernaux Min far & kvinnan
Lucinda Riley Morden i Fleat House
Moa Berglöf Landsförrädaren
Marcus Jarl Dina färger var blå
Mia Kankimäki Kvinnor jag tänker på om natten
Nicolas Lunabba Blir du ledsen om jag dör
Håkan Nesser Schack under vulkanen
Jan-Philip Sendker Hela världens tårar
Al WeiWei 1000 år av glädje och sorg
”Vackra värld var är du?” av Sall Rooney. Författaren kommer från Irland och är väl mest känd för sin tidigare roman ”Normala människor”.
Denna bok handlar om två kvinnor, Alice som är författare och Eileen som
arbetar på ett tidskriftsförlag. De har lärt känna varandra under sina studier
men de träffas inte längre. Boken är väldigt konstigt upplagd. Den är rörig, ömsom högtravande och ömsom pladdrig. Ingen bok som rekommenderas.
”Jag kan ha fel” av Björn Natthiko Lindeblad. Björn gick först på
Handelshögskolan men trivdes inte med det. Började sedan på en hög tjänst
inom näringslivet men fann sig inte heller till rätta där. Blev då skogsmunk och verkade som det först i Thailand och sedan i England, Schweiz och Sverige i 17 år. Som Skogsmunk lever man enkelt. Man mediterar, tigger ihop sin mat som man äter en gång om dagen. Man ska tala sanning, tycka om människor och sig själv. Munkarna ska ha ett mantra och Björns mantra var ”Jag kan ha fel”. När Björn kom till Sverige började han att ge föreläsningar. Han drabbades senare av ALS och dog för några månader sedan.
En bra och lättläst bok.
”Nickelpojkarna” av Colson Whitehead. Boken bygger på en sann historia från en uppfostringsanstalt i USA. På anstalten fanns både svarta och vita pojkar. Många hamnade där på grund av mycket små förseelser. Huvudpersonen hade t ex liftat med en man, som hade stulit bilen som pojken åkte i. Boken är till en början en mycket grym historia. Huvudpersonen och en vän till honom lyckades fly från anstalten men blir upphunna av vakter som är
beväpnade. En av pojkarna blir beskjuten och dör, den andra klarade sig och
kommer därifrån. För att hedra sin vän tar han sin dödes väns identitet. Till slut kommer han till New York där det går bra för honom och där han etablerar en flyttfirma. Anstalten blir sedan efter 40 år nedlagd.
”Löpa varg” av Kerstin Ekman.
En bra bok med fina naturskildringar och ett bra språk.
Boken handlar om jägmästaren Ulf Norrstig och hans fru Inga. De är båda
pensionärer och bor i Härjedalen. Ulf är jägare och jaktledare. Han är ofta ute i
skogen och hans favoritställe är en gammal husvagn som han har som gömsle
när han är ute i naturen för att titta på djur. En dag får han syn på en stor
varghanne. Ulf tycker han är så fin och kallar honom för Högben. Han vill dock inte berätta för någon om vargen eftersom han är rädd för att hans jaktvänner, som inte gillar vargar ska leta efter honom och skjuta honom.
Ulf blir så småningom svårt sjuk och då vill han berätta för sin fru om vargen
som han sett men han klarar inte av det. Först när han kommer hem från
sjukhuset kan han berätta för henne om vargen. Han får snart därefter veta att
någon satt fyr på hans husvagn och att man hittat skelettdelar i den och dessa
kom från en varg. Upplösningen blir spännande men den får vi inte veta här.
En deltagare berättade om en bok som hon hade läst. Det var ”Sundets röda nejlikor” av Conny Palmqvist. Denna bok bygger på verkliga händelser i
Helsingborg och Helsingör under andra världskriget. Hur säkerhetspoliserna
arbetade på båda sidorna sundet och hur man hjälpte människor att fly från
Danmark till Sverige. En mycket bra bok.
Vi diskuterade om vi skulle försöka läsa ytterligare en bok gemensamt. Valet
föll på Lärarinnans sång av Vigdis Hjort.
Till dagens träff hade vi själva valt böckerna som vi ville samtala om. Dessa
pratade vi då om:
” Dotterns berättelse” av Armando Lucas Correa. Boken bygger på två
autentiska händelser under andra världskriget. Den ena utspelade sig på ett
skepp med en mängd tyska judar ombord. De hade fått landstigningstillstånd av en generaldirektör för immigrationsdepartementet i Kuba men när de kom
fram nekades de landstigning. Den andra händelsen utspelade sig i en liten by i södra Frankrike 1944. Tyska Waffen SS samlade då alla byinvånarna på torget och lät kvinnor och barn gå in i kyrkan, som de sedan satte eld på. Männen arkebuserades. 642 personer omkom och av dessa var 207 barn. Boken handlar om en judisk familj i Berlin. De stannar så länge de kan i staden
men till slut förs mannen bort och frun måste fly med sina två små barn.
Tanken är att barnen skall åka till Kuba med ovannämnda båt men modern
låter bara den äldsta dottern följa med båten. Själv flyr hon till södra Frankrike
till byn som också nämns ovan. Det är en spännande och otäck bok trots att några passager verkar för bra för att kunna vara sanna.
Vi pratade förra gången om vilka indiska författare som vi kände till och det var inte många. Annika hade därför gjort en lista på flera stycken indiska författare. Det var förvånande att vi inte kom ihåg Salamon Rushdie. Rabbindranath Tagore är en indisk författare som fått Nobelpriset. Slutligen diskuterade vi EM Forsters ” A passage to India”.
”Stöld” av Ann-Helen Laestadius. En bok som berättar om hur samerna
behandlats i Sverige. En mycket mörk historia som vi borde skämmas för.
”Om ni inte slutar leva gör jag slut” av Ivan Swedenmark. En feel-good bok om fyra kvinnor som berättar om sina liv. En smårolig bok.
”Vargatider” av Harald Jähner. Boken handlar om hur folket i Tyskland lever efter andra världskrigets slut. Hur folket reste sig, hur uppbyggnaden skedde och hur ekonomin växte. Även tragiska händelser som det ökande antalet skilsmässor i landet.
” I dina händer” av Malin Persson Guilito. En bok om två unga pojkar som är
problembarn. De dras in i kriminalitet och får små uppdrag. Senare får de lära
sig att skjuta. Den ene killen skjuter då sin kompis på uppdrag av en annan
gängmedlem med högre rankning. Gärningsmannen hamnar på ett sk SIS-hem. Boken beskriver även polisens arbete. En mycket bra bok.
”För att kunna leva” av Yeonmi Park. En autentisk historia om en flickas och
hennes mors flykt från Nordkorea till Kina. En otäck historia men en bra bok.
”Morden i Bjärred” av Elisabeth Höglund. Denna bok handlar om mord av hela familjer i Sverige under åren 1973 – 2008. Varje år finns det 2-3 sådana fall där barn är inblandade här i Sverige. Denna bok handlar till stora delar om en familj i Bjärred där fyra personer omkom. Morden planerades under fyra månader. Pappan i familjen var psykiskt sjuk och båda döttrarna led av en trötthetssjukdom. Det som boken diskuterar är hur samhället agerade. Skolan gjorde ingen orosanmälan, en pianolärare till en av flickorna borde också ha gjort en anmälan men gjorde inte det.
”Meter i sekunden” av Stine Pilgard. Detta är en bok utan handling. Består av lösa episoder om ett par med småbarn flyttar till Jylland. Vi får följa deras
vardagsliv. Ingen särskilt bra bok men stundtals humoristisk.
”Där är något som inte stämmer” Martine Haag. Handlar om Martines
skilsmässa från Erik Haag. Boken består av två delar. I den andra delen berättar Martine hur hon blir stugvärd i fjällen. En mycket bra bok.
”Frida Kahlo och kärlekens färger” av Caroline Bernard. Detta är en bok om kärlekshistorian mellan Frida och Diego Rivelo. En snäll roman.
”Allt förgäves” av Walter Kemkowski. En krigsskildring från Ostpreussen 1945. Boken har en jobbig stil.
”Ur vulkanens mun” av Helena von Zweigbergh. Paret Anna och Mats med barn åker till Sicilien för att bättra på sitt äktenskap. Under vistelsen där gör de en utflykt till Etna. Det blir misslyckat men det rättar till sig på slutet. Detta är en relationsroman.
”Vänd dig inte om” av Tove Alsterdal. Detta är en deckare och en
samhällsroman. Den handlar om Eva som tidigare varit gift med Svante. Eva har sedan tidigare sonen Filip. Svante har fått en ny kvinna som heter Jannicke. Eva kan inte glömma Svante och ringer honom ofta. En dag går hon utan för
hans hus och Svante kommer ut. Han blir irriterad men Eva säger att hon var på väg till affären. Innan de når affären kommer någon fram och mördar Svante. Även Eva blir skadad och det enda vittnet till händelsen är en tiggare. Eva blir häktad för mord. Svante och Jannicke bor där det förut fanns ett sinnessjukhus, Beckomberga.
Några pojkar hittar ett kranium i skogen.
Dessa historier är spännande men författaren tar också upp romernas situation
i Sverige och Rumänien samt vår psykvård. En spännande bok.
Vi tyckte alla att hennes presentation av Brecht var bra men hon låter inte
eleverna tänka själva. Lotte är en självgod, ensam, välbärgad och nöjd
naturälskare. Tony Bast kommer in i Lottes liv och stör henne. Hon börjar se sig själv med andra ögon när Tony berätta för henne hur hon är. Där var många moment av ansvarsfriskrivningar i boken precis som det är i våra egna liv. Lotte skänker pengar till den romska kvinnan utanför skolan, hon
hjälper lodisen, hon engagerar sig i flyktingfrågan och åker till Grekland för att hjälpa till med flyktingar osv.
Det var alltså en bra bok att läsa i cirkeln för där var många frågor att diskutera.
”Städerskan” av Nita Prose. Detta är en kanadensisk författare. Boken, som är en deckare, handlar om en städerska på ett hotell. Denna kvinna verkar ha
svårt att få kontakt med andra men trots det så vet hon det mesta om alla. En
man på hotellet hittas mördad och städerskan grips. Hon blir misstänkt för att
ha mördat mannen. En spännande bok som vi får läsa slutet på själva.
”Sångfåglar” av Christie Leftarey. Detta är en roman som grundar sig på hur hushållerskorna på Cypern har det. De är mer eller mindre livegna och då det inte kostar särskilt mycket att ha en hushållerska så är det många kvinnor som utnyttjas.
I denna bok får vi följa en kvinna från Sri Lanka. Hon heter Nisha. Bokens titelantyder att det handlar om fåglar och det gör den men det handlar om något så otrevligt som tjuvjakt. Människor försvinner och de dör.
Det boken vill visa är att det inte alltid blir så lyckligt att migrera. Nisha fick
förmodligen inte ett bättre liv på Cypern än det som hon kunnat haft om hon
stannat kvar i Sri Lanka.
”Ett hemligt liv” av Seth Mattson. En deckare som utspelar sig i Malmö.
Huvudperson i boken är den gamle polisen Douglas Palm. Han har mist sin
hustru och lever ett ensamt liv. I boken händer två mord som Douglas ska lösa. En lättläst och trevlig bok.
”Eldar och ris” av Birgitta Stenberg. Boken handlar om tre generationers
kvinnor: Mormor, mor och dotter. En intressant bok.Vi diskuterade lite om Stenbergs författarskap och liv.
”Anders Zorn” av Albert Engström. En gammal bok av författaren och
konstnären Albert Engström. Zorn och Engström var gamla vänner och Anders Zorn bad sin vän att han skulle skriva hans memoarer. Det vägrade Engström att göra så länge som Zorn var i livet men sedan lovade han sin vän att göra det. Boken handlar om Zorns liv från den fattiga barndomen tills han blev en av våra största konstnärer. Han blev tidigt erkänd som en stor konstnär och han gjorde många resor både i Europa och till USA. Under sina resor blev han bekant med många stora internationellt kända konstnärer. Han trivdes ändå bäst i Sverige och då speciellt i Dalarna, som han älskade.
En trevlig och lärorik bok med många lustiga episoder.
Vi avslutade dagen med att diskutera några intressant tv-program som vi sett,
Samhällskollaps och Vem mördade skolan.
Vi avslutade cirkeln med en god fika och önskade varandra en skön och trevlig
sommar.
Vid pennan
Nette Sjögren
Efter ett mycket långt uppehåll pga pandemin kunde vi åter träffas i bokcirkeln. Vi hade mycket at prata om för vi hade alla läst mycket under de månader som gått sedan sist.
Här är några av de böcker som vi pratade om:
”Flickebarn 291” av Ninni Schulman. Denna bok är en självbiografi. Ninni var född med en skadad rygg och låg efter förlossningen i en gipsvagga. När hon blev äldre hade hon det svårt. Gifte sig, fick barn och skilde sig sedan. Hon ville ta reda på varför hon mådde så dåligt och gick till en terapeut där hon genom samtal fick reda på att det berodde på hennes svåra tid i gipsvaggan. Denna vetskap gjorde sedan livet lättare för henne.
En bra bok tyckte läsaren.
”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. En roman som utspelar sig i USA:s träskmarker. Boken spänner över tre årtionden. Huvudpersonen är Kyia, vars mamma försvinner. Kyia lever sedan i träskmarkerna ensam då hon inte vill bo tillsammans med sin pappa. Hon lär känna naturen väl och klarar sig bra. Det är en mycket fin naturskildring av författaren.
Sammanfattningsvis så blir handlingen lite för mycket. Deltagaren, som läst boken är mycket kluven till boken. Vissa delar av boken är mycket bra.
”Nalas värld” av Dean Nicholson. Boken bygger på en sann berättelse. Dean hade bestämt sig för att cykla jorden runt. Han började i Skottland och fortsatte ner i Europa. I Bosnien hittar han en katt, som tyr sig till honom. Dean bestämmer att katten ska få följa med på hans tur. Plötsligt upptäcker Dean att katten gör så att alla människor han möter är väldigt vänliga och hjälpsamma emot honom. När Dean är på god väg till Indien vänder han tillbaka och när han kommer till Ungern har pandemin slagit till ordentligt och han är tvungen att avsluta sin resa.
En mycket trevlig liten bok.
”Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg. Författarens mamma kunde inte få några barn så hans föräldrar adopterade honom och en flicka från Sydkorea. De växte upp i en vanlig svensk familj. Efter en del år skilde sig hans föräldrar och barnen bodde hos sin mamma. Författaren skildrar hur jobbigt det var för henne att vara ensamstående mamma. De hade det väldigt knapert.
Författaren gör ett rätt så gnälligt intryck.
”Fyrvaktarens dotter” av Hazel Gaynor. En väldigt ytlig och enkel bok. Dålig!
”Ödesmark” av Stina Jacksson. Vi har tidigare talat om ”Silvervägen”, en bok som vi alla gillade. Ödesmark är också en Norrlandsskildring men inte alls lika bra som den förra boken.
”Min europeiska familj de senaste 54 tusen åren” av Karin Bojs. Detta är en faktabok där författaren kommer fram till att vi alla är släkt med varandra. Det är en mycket tjock bok. Lite tråkig.
”Maskiner som jag” av Ian MacEwan. En bok som handlar om AI:s föregångare. Charlie har ärvt pengar och köper en robot vid namn Adam. En kvinnlig granne till Charlie börjar umgås med dem och där utspelar sig en del dråpliga saker. En rolig bok.
”Modersmjölken” av Nora Ikstina. Boken handlar om Lettland och Riga innan muren föll. Intressant bok.
”Handbok för språkpoliser” av Sara Lövestam. Också detta är en faktabok. Många retar sig på språkets förfall. Här får vi några förklaringar varför det blivit så och vad som är rätt språkbruk.
En rolig och intressant bok.
Träff 2, 22 september
Idag var vi inte så många. Vi diskuterade vilken bok som vi ska läsa gemensamt. Efter flera förslag kom vi fram till att vi ska läsa ”Allt går sönder” av Chinua Achebe.
De böcker som vi ville prata om vid dagens träff var följande:
”Allt vi höll hemligt” av Lara Prescot. Boken handlar om Boris Palsternak.1949 när han skrivit Doktor Zjivago så ansågs den vara mot regimen och fick inte ges ut i Sovjet. Boris hade en älskarinna som hjälpte honom med boken men hon togs tillfånga och skickades till Gulag. Många ville att boken skulle ges ut så den smugglades ut till Italien där den trycktes. Den spreds vidare bland annat till Washington där ett par maskinskriverskor arbetade för CIA hjälpte till så att den kom ut i Sovjet.
Boris Palsternak fick senare nobelpriset men fick aldrig ta emot det.
En mycket intressant bok. a
”Polcirkeln” av Liza Marklund. Boken utspelar sig i Norrland 1980. Huvudpersonerna är fem flickor som deltar i en bokcirkel. En flicka från cirkeln försvinner och man hittar en död kvinna i ett brofundament.
Bra bok om relationer, kärlek och en spännande upplösning.
”Mademoiselle Coco och kärlekens doft” av Michelle Marlie. En bok som påminner lite om en veckotidning och lite om en självbiografi. Den handlar om Coco Chanel. Hon kom från fattiga förhållanden. Hennes mor dog när hon var 12 år och hon kom till ett barnhem. Där lärde hon sig att sy. På kvällarna sjöng hon på ett ställe där det fanns en hund som hette Coco och som hon tyckte mycket om.
Senare i livet började hon att skapa hattar och kläder. Hon fick för sig att hon ville skapa en parfym och till sist lyckades hon få fram den berömda Chanel no5.
”Sockerormen” av Karin Smirnoff. Vi var två som läst boken och tyckte att den var bra. Lite smårolig trots allvaret men vi gillade inte det som hon kallar särbegåvning. Vi ville inte berätta så mycket om innehållet ifall någon ville läsa boken för den är både otäck och spännande.
”Slutet på historien” av Jan Guillou. Flera hade läst alla tio böckerna om 1900-talet. Det var en bra historia men alla böckerna höll kanske inte samma klass. Författaren är påläst och är ibland väldigt ironisk. Bäst tyckte vi att de första böckerna var, speciellt Brobyggarna.
Några hade hört om Kerstin Ekmans senaste bok ”Löpa varg” som man pratat om i radio och tv. Ingen hade dock blivit riktigt sugen på att läsa den.
Träff 3, 6 oktober
Dessa böcker diskuterade vi idag:
”Ett ögonblicks verk” av Anders Paulrud.
Denna bok utspelar sig i Karlskrona. Huvudpersonen heter Axel. Fadern dör och Axel har en bror som dessvärre sviker honom. Axel beslutar sig för att åka i väg. Egentligen vill han nog komma längre bort men han hamnar i Köpenhamn. Tyskarna ockuperar staden och Axel tas till fånga och hamnar sedan i ett koncentrationsläger.
En intressant bok.
”Londonflickan” av Susanne Alakoski. Detta är den andra boken i en trilogi. Nu har vi kommit till 50-talet. Greta heter huvudpersonen och vi befinner oss i Finland. Det är efterkrigstid och de flesta flickorna arbetar på fabriken i Vasa. Flickorna på fabriken längtar bort därifrån och Greta reser som många andra till Sverige. Hon får jobb på Algots. Där är hon ett tag men längtar efter att få bli au-pair. Hon kommer till London där hon trivs bra och stannar ett tag. I London möter hon Henry. De gifter sig och flyttar till Sollefteå. De får tre barn men äktenskapet är inte lyckligt.
En mycket bra och läsvärd bok.
”Svälten” av Magnus Westerbro. En faktabok om svälten i Sverige 1867–1869. Författaren är historiker.
Det är en svår bok att läsa då den är väldigt obehaglig när man läser om hur folket i framför allt Norrland led och dog under dessa år då det var missväxt och torka. Människorna blev illa behandlade av de styrande i Sverige däremot sändes nödhjälp hit från bl a Spanien.
”Dofter” av Lena Andersson. Ragnar Johansson och hans dotter är huvudpersonerna i boken. Fadern vill sin dotter väl men det går fel. Han vill att hon ska bli en duktig skidåkerska men hon får ätstörningar och får sluta åka skidor. Hon åker till USA för att bli au-pair men det går inte så bra och hon får byta familj. Där blir det heller inte bra då dottern har många konstiga idéer. Hon börjar därför att läsa lingvistik på universitetet.
Boken är mycket satirisk men mycket flyter i den. Liknar en hel del ”En man som heter Ove”.
”Korta svar på stora frågor” av Stephen Hawkins. En bok som behandlar livets stora frågor. Svarta hål, universums uppkomst, människans framtid, utvecklingen av AI med mera. En mycket intressant bok där Hawkins försöker förklara svåra frågor men ibland blir det för svårt att förstå när man inte är det minsta insatt i svarta hål t ex.
Träff 4, 20 oktober
Idag var vi inte så många deltagare men det blev ändå en givande och trevlig träff. Vi började med att diskutera årets nobelpristagare, Abdulrazak Gurnah, från Nigeria. Ingen av oss hade hört talas om honom förut. Alla tror att Afrika är en kontinent som kommer att synas mer och mer bland litteraturen i framtiden.
En av deltagarna hade läst ”Flickan som fick en röst” av Abi Daré. Författaren kommer från Nigeria. Huvudperson i boken är Aduni. Hennes mamma dör och pappan säljer då sin dotter till en äldre man, som redan har två hustrur men de har inte kunnat ge honom någon son. Aduni trivs inte hos mannen och lyckas att komma ifrån honom. Hon träffar en annan man som lovar att hjälpa henne. Denne man känner en kvinna som behöver en frisk flicka. Man kan då tro att hon kommer till en bordell men så är inte fallet. I stället blir hon hembiträde hos en rik familj. Pengarna hon tjänar ska gå till hennes utbildning och hon söker också ett stipendium som gör det möjligt för henne att börja på universitetet.
Boken är intressant men för lång. Den skildrar livet i Nigeria där flickor ofta saknar utbildning men när de väl får det så får de också en röst.
”Speglingar Havanna – New Oleans en roman om Fredrika Bremer och Jenny Lind” av Kerstin Vikner. Författaren är historiker.
I början är boken lite rörig men intressant. Fredrika var en känd författare i USA och åkte dit på en föreläsningsturné 1851. Efter att hon vistats ett tag i USA reste hon till Kuba. Hon bodde i Havanna. När hon fick veta att Jenny Lind skulle komma dit på sin turné så såg hon till att träffa henne. Vänskap uppstod och de bodde på samma hotell under en tid. Fredrika tecknade mycket och gjorde bl a ett porträtt av Jenny.
De samtalade mycket och berättade för varandra om sina liv. De hade långa samtal om kärlek, barndom och sina nuvarande liv i rampljuset. Jennys turné i Havanna blev misslyckad så hon ställde in flera konserter men stannade kvar hos Fredrika tills hon skulle åka på turné till New Orleans. Där blev hon mottagen som en drottning. Hon hade många konserter och tjänade massor av pengar men hon var en mycket givmild person och skänkte stora delar av gaget till välgörenhet.
”Gunnar Emanuel Sträng” av Erik Åsbrink. En mycket intressant bok om finansminister Sträng. Han föddes 1906 och växte upp under enkla förhållanden. Han hade endast sju-årig folkskola bakom sig när han började arbeta som 13-åring. Först arbetade han inom trädgårdsbranschen men kom senare till lantbrukare. Där fick han upp ögonen för hur illa statarna hade det och då engagerade han sig fackligt.
Gunnar vidareutbildade sig genom kurser. Han hade finansministerposten i 21 år. Många gillade nog inte honom för han var en arbetsmyra och arbetade alltid.
I boken finns många utdrag från Tage Erlanders dagbok.
”Räkna hjärtslag” av Katarina Widholm.
Flickan Betty är född och uppvuxen i Hudiksvall. Hon kommer till Stockholm 1937 och får då börja som hembiträde hos en doktorsfamilj. Doktorinnan är mycket sträng men Betty klara jobbet. Hon upptäcker en kväll att doktorn har en träff med några andra män och på bordet ligger en flagga med nazisternas hakkors. Betty träffar en kille, Martin, och blir med barn.
Vid en middagsbjudning tappar Betty tallrikarna och hon svimmar av. Doktorinnan upptäcker då att hon är med barn. När hon frågar vem som är fadern svarar hennes son att det är han.
Denne Karl-Axel är homosexuell och ser detta som sin chans att gifta sig. Martin är försvunnen och eftersom han är jude vågade han inte stanna kvar i Sverige.
Hur boken slutar fick vi inte reda utan det får vi läsa själva.
Träff 5, 3 november
Till denna träff hade vi alla läst ”Allt går sönder av” Chinua Achebe.
Detta var en bok som vi alla tyckte var intressant att läsa då den handlingen utspelar sig i Nigeria i slutet av 1800-talet. Ett land vi inte känner till och speciellt inte hur människorna i olika stammar levde före västerlänningarnas intåg i landet.
Flera tyckte att det var jobbigt i början att läsa boken då namnen på karaktärerna är svåra för oss men man vande sig efterhand.
Boken är grym och otäck. Den är intressant då vi fick reda på hur missionärerna uppförde sig när de kom ut till människorna. Vissa av dem var vänliga men många var otrevliga och behandlade människorna illa.
Vi diskuterade Ogbistammens regler. De hade lagar och en form av demokrati som de nog trivdes med. De var religiösa och många saker påminde om reglerna i andra religioner. De hade hårda straff om man inte följde reglerna.
Kvinnorna hade det inte som vi i våra dagar precis men de verkade att acceptera sin lott. Männen hade flera fruar, som bodde åtskilda med sina barn.
Huvudpersonen Okongwe var en person som inte ville visa sig feg. Han begick ett fel och dömdes att under sju år bo hos sin mor långt bort från sin hemby.
Språket i boken är enkelt, rakt och lättläst.
Vi diskuterade författarens syfte med boken och kom fram till att det är att stärka den afrikanska självkänslan.
Boken har ett mycket bra slut fyllt av ironi.
Träff 6, 17 november
Vid denna träff diskuterade vi höstens bokcirkel. Vad vi hade läst och vad vi vill läsa nästa termin. Vi kommer att börja med att ha läst till den första träffen 2022 ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anjouro. Endast en person i gruppen hade läst denna bok tidigare och hon tyckte att den var bra.
Vi fortsatte att diskutera vad vi mer ville läsa gemensamt under våren. Flera förslag var uppe men vi bestämde oss för ”I det sista regnet” av Janesh Vaidya. Det är en bok som ingen av oss tidigare läst så det ska bli spännande och se hur den är. Tidpunkten för när den skall vara läst bestämmer vi senare.
Vi avslutade terminen med lite gott att äta och dricka innan vi önskade varandra en riktigt god jul och ett gott nytt år.
Nette Sjögren
"Vit Krysantemum" av Merylyn Bracht är en bok om Koreakriget. Huvudpersonerna ärtvå systrar. En både tragisk och spännandebok om hur japanerna tog flickor till fånga. "Små eldar överallt" av Celeste Ng. En bok om Mia, som är fotograf och hennes dotter Pearl. De flyttar mycket men ifamiljen finns mycket kärlek. Pearl lär känna en grannfamilj som har fyra barn. Hon tycker att de har allt som hennes familj saknar. Fina möbler och bilar men hon ser också att där finns ingen kärlek i familjen. Längre fram i boken avslöjas att en av mammorna är surrogatmamma.
Vi har även diskuterat artiklar från dagstidningar. Bland annat från den 13 januari. Den hade rubriken Historiska böcker om Malmö 2019. En del av böckerna kände vi till men andra var nya för oss. Spännande!
"Förlåten" av Agnes Lidbeck handlar om två systrar; Ella och Maria. De har faft en bror också men han är död. Fadern har haft ett hus på en ö. Nu har även han dött och systrarna skall bestämma vad de skall göra med huset på ön. Systrarna har varit nära varandra alltid men de är väldigt olika. Ella vill göra sig av med huset medan Maria vill ha det kvar men hon har inte råd med det. Boken blir intressantdå man får följa systrarnas diskussioner. Jämför man denna bok med Lidbecks förra "Finna sig", som vi gemensamtläst, så var den mycket bättre.
"Alkemisten" av Paulo Coelho. En bok som blev mycket populär på 80-talet. Det är en sedelärande historia om att man ska följa sina drömmar och ta tillvara på nuet. Huvudpersonen, Santiago, är herdepojke från Andalusien. Han har flera nätter en dröm om att han ska hitta en skatt vid någon av Egyptiens pyramider. Han bestämmer sig för att åka dit. På vägen dit blir han lurad och misshandlad flera gånger men han får också flera nya erfarenheter, lär sig arabiska och får insyn i flera sorters arbete. Till slut når han pyramiderna och ska gräva fram sin skatt. Då blir han nedslagen av två rånare och de frågar vad han gräver efter. Santiago berättar om sin dröm varpå den ene rånaren berättar om sin dröm; om en skatt i Andalusien. Santiago åkertillbaka till Andalusien och finner sin skatt.
Vidare tog vi tag i "Daghus och Natthus" av Olga Tokarczuk. Det tar 245 sidor innan man förstår att det är en kvinna som är berättaren i boken. Det är historier, legender och skrönor som smälter ihop på ett fantastiskt roligt och intressant sätt. Språket mycket beskrivande!
Vi läste Olga Tokarczuks bok "Styr din plog över de dödas ben". Alla tyckte om boken och tyckte författaren är värd Nobelpriset. Även översättaren var värd en eloge. Vår Annika H kunde berätta mycket om sambandet mellan denna författare och författaren William Blake (1757 - 1827), Huvudpersonen Janina håller på med att översätta Blake. Annika läste upp flera rader som Blake skrivit och vi kunde jämföra med Tokarczuks texter i boken. Boken väcker många känslor om hur vi hanterar naturen, politik och religion. Det som de flesta i gruppen var passagerna om astrologi, något som huvudpersonen Janina var mycket förtjust i. Boken är bitvis mycket humoristisk och personbeskrivningarna är oftast väldigt roliga. En mycket läsvärd bok.
Boken "Blod rödare än rött" av Arkan Asad. Boken handlar om Amar som föddes i Irak och hans far Casim. Amar kom till Sverige med sin familj som mycket liten. Han har aldrig fått reda på något om sin familjs liv i Irak. Han bestämmer träff med sin far på ett café där fadern berättar familjens historia. Det är ingen behaglig läsning. Fattigt och eländigt och barnen hade det inte lätt. Flickorna gifts bort i tidig ålder och har det svårt i sina nya familjer. Fadern blir inkallad i kriget mot Iran. Otäcka händelser skildras från kriget.
ALKEMIST restaurang i Köpenhamn Foto: Alkemist
Till slut står inte fadern ut och deserterar, hämtar sin familj och flyr till FN:s läger. Därifrån kommer de till Sverige och etablerar sig. Casim berättar att hans släkt och familj får utstå tortyr pga sonens flykt. Allt detta har Casim och hans fru hemlighållit för barnen. En otäck men läsvärd bok!
"Musselstranden" av Maria Hermansson är lite utav en deckare. Huvudpersonen är Ulrika, amiljen Gattman bestående av dottern Marie,sonen Jens samt en äldre dotter. I boken förekommer även en kvinna som heter Kristina. Historien utspelar sig i ett sommarhus på västkusten. Familjen Gattman har ett hus nära havet och Ulrika bor en bit därifrån. Ulrika och Anne-Marie är bästa kompisar och leker mycket under sommaren. De går gärna ner till musselstranden och badar. 1969 åker Herr och Fru Gattman till Indien och besöker ett barnhem. De blir förjusta i en liten flicka som de adopterar och döper till Maja. Maja har inte utvecklats som hon ska och det visar sig att talet inte är där och att hon har autism.
Under Ulrikas och Anne-Maries tonårstid åker de, tillsammans med Jens, den äldre systern och hennes pojkvän ut till en ö. Maja vill tvunget följa med. Efter en kvälls festande vaknar alla upp och Maja är borta. Efter idogt sökande behöver de till slut kontakta polisen. Trots stora insatser återfinns inte Maja. Efter flera veckor dyker Maja upp på Mussel-stranden ren och hel och till synes oskadd. Men talet finns fortfarande inte och Maja kan inte berätta vad som hänt.
En mycket bra och intressant bok!
Läsecirkeln avslutades med att en i gruppen berättade om en restaurang i Köpenhamn som hon läst om i Dagens Industri. Den heter Alkemist och är hela 2000m2 och har endast 48 platser. Det ska vara svårt att få till en bokning här och priserna sägs vara skyhöga!
Vid vår nionde träff den 21 oktober började vi med att diskutera författarna som är nominerade till årets Augustpris med fortsättning i diskutionerna till följande böcker: "Badfluence" av Julia Lundin och Yasmine Winberg. Dessa båda författare har granskat influencers som finns på nätet just nu. Boken är en ögonöppnare för oss som ännu inte vet så mycket om denna värld. Vissa är bra men många är mycket dåliga. De har i regel ett fattigt språk, trovärdig-heten är dålig likaså källkritiken.
Trots detta har de oftast många följare och oftast är influencers unga flickor. Den influencer som har flest följare råkar vara Donald Trump. Författarna anser att influencers kan vara farliga för demokratin. Det är en mycket bra och lärorik bok.
Som av en händelse hade en utav våra del-tagare tagit med sig ett reportage från SDS om Daniel Rydéns senaste bok "Potemkin och kulisserna och andra historiska bluffar". I denna bok beskrivs hur en man lurat Tripadvisor till att ranka en restaurang i London till första plats.
Upphovsman: Jessica Segerberg
Ni hittar oss på
SKOGSHILL
MARIETORPS ALLÉ 28G
217 74 MALMÖ